Nederland

Center Parcs haalt alcoholvrij Heineken uit welkomstpakket: 'Was gericht op kinderen'

13 november 2017 17:08 Aangepast: 14 november 2017 11:07
Bungalows in vakantiepark Center Parcs de Eemhof. Beeld © ANP

Center Parcs haalt alcoholvrije Heineken-producten uit een welkomstkoffertje die gasten krijgen bij binnenkomst. Na een klacht dat de alcoholvrije dranken speciaal gericht zouden zijn op jonge kinderen, stopte het vakantiepark er direct mee.

Miniatuurvoorbeeld

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, dat het probleem aankaartte bij de media, is blij dat de producten uit de koffertjes gaan.

We zijn benaderd door een Britse bezoeker die verbaasd en boos was dat zijn kinderen het koffertje met deze inhoud kregen, zegt Wim van Dalen, directeur van Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP tegen RTL Z. "Die kinderen kregen dat letterlijk in de handen geduwd."

Van Dalen ziet het dan ook als een poging van Heineken om via Center Parcs producten op het netvlies van kinderen te krijgen.

'Bedoeld voor het hele gezin'

In een reactie laat Center Parcs weten dat gezinnen inderdaad een welkomstgeschenk aangeboden met daarin een blikje alcoholvrij Heineken bier, een alcoholvrije cider en een alcoholvrije Amstel radler, zegt een woordvoerder van Center Parcs.

De koffertjes zijn in ieder geval wel deels gericht op  kinderen. "Het is hartstikke leuk, kinderen zijn nieuwsgierig", zegt ze. Maar, het pakket is voor het hele gezin, er staat bijvoorbeeld ook een gezelschapspel achterop, benadrukt ze. "In dit geval heeft waarschijnlijk het kind het koffertje aan de balie gekregen."

Er zit niet altijd Heineken in het koffertje. Het gaat om wat het bedrijf een 'sampling' die om de drie maanden wisselt, verpakt als cadeau. Het is een manier om producten van bedrijven onder de aandacht te brengen van de gasten van Center Parcs. Soms zit er ook bijvoorbeeld shampoo in of kruidenzout in. Of en hoeveel de bedrijven daarvoor betalen, weet de woordvoerder niet. 

Nieuw koffertje

Ondanks dat er maar één klacht is binnengekomen, haalt Center Parcs ze toch uit de koffertjes. "Center Parcs neemt de klacht serieus en wil voorkomen dat ouders hier aanstoot aan nemen", zegt de woordvoerder. "Dat gebeurt ook in overleg met Heineken."    

Er wordt nu nog nagedacht over nieuwe inhoud, en het vakantiepark gaat erop toezien dat alleen ouders de koffertjes in de toekomst in ontvangst nemen. En misschien verdwijnt het koffertje wel helemaal.

Marketing 'gericht op kinderen'

Het verweer dat het koffertje niet bedoeld is voor kinderen maar voor het hele gezin schiet bij Van Dalen in het verkeerde keelgat. "Ik vind dat je het dan wegpraat."

"Dat is de eeuwige discussie met de alcoholindustrie", zegt hij. "Als je ziet hoe dit eruit ziet, dan is het gewoon een kindvriendelijk pakketje." Heineken kan zich met deze alcoholvrije producten ook makkelijk op kinderen richten zonder de wet te overtreden, zegt Van Dalen.

'Niet gericht op kinderen'

Heineken stelt in een reactie de onbedoelde gang van zaken ten zeerste te betreuren. "Wij hebben daarnaast nooit de bedoeling gehad om minderjarigen in contact te brengen met onze alcoholvrije producten", stelt Heineken.

"Omdat in de praktijk helaas is gebleken dat dit niet 100 procent uit te sluiten is, hebben we met Center Parcs overlegd en gezamenlijk besloten om de sampling van onze alcoholvrije producten via het Center Parcs welkomstkoffertje per direct te stoppen."

`