Ga naar de inhoud
Nederland

Agent: 'Henriquez zei dat hij echt een wapen had. Ik neem dan geen risico'

De rechters in de zaak-Mitch Henriquez vanochtend in de rechtbank. Beeld © ANP

Doordat Mitch Henriquez vóór zijn fataal verlopen arrestatie dreigde met de woorden 'Ik heb een vuurwapen', voelden agenten zich bedreigd. Dat gevoel werd sterker toen Henriquez niet langer lachte terwijl hij zijn woorden herhaalde.

Dat zeiden twee agenten die bij de aanhouding betrokken waren. Henriquez overleed in juni 2015 nadat hij tijdens het Parkpop-festival in Den Haag door vijf agenten tegen de grond was gedrukt. 

Aanloop naar de arrestatie

Miniatuurvoorbeeld

In de rechtbank werd de aanloop naar de arrestatie vanmiddag besproken aan de hand van de getuigenissen van de twee beschuldigde agenten. Eén van hen liet weten dat de sfeer op Parkpop vrolijk was, maar dat die plots omsloeg toen Henriquez verscheen. 

Die riep volgens de agenten meerdere keren dat hij een vuurwapen had. Daarbij greep hij naar zijn broeksband. Agenten droegen hem op weg te gaan, wat aanvankelijk ook gebeurde: arm in arm met een vrouw liep hij weg. Maar hij rukte zich los en liep terug naar de agenten om opnieuw te roepen dat hij een wapen had.

Zeer bedreigend

De situatie werd volgens beide agenten 'zeer bedreigend' toen Henriquez het dreigement herhaalde en niet meer lachte. "Voor mij was dat reden genoeg om aan te nemen dat hij echt een wapen had", zei één van de agenten. "Ik kan daar geen risico's mee nemen."

De twee agenten staan terecht voor de dodelijk geëindigde arrestatie. Ze zitten in de rechtbank afgeschermd in een aparte ruimte. Ze worden aangeduid als DH01 en DH02 en zijn alleen zichtbaar voor officieren van justitie, de rechters en hun eigen advocaten. Ook hun stemmen worden vervormd.

Verslaggever Jeroen Wetzels doet via Twitter verslag vanuit de rechtszaal. Volg het hier:

Ex-vriendin Mitch: 'Hij was een goede vader'

Meer op rtlnieuws.nl:
Nabestaande Mitch Henriquez wil excuses politie: 'Ons leven is gestopt'