Nederland

Agenten noemen dood Mitch Henriquez 'vreselijk', maar vinden dat ze niets fout deden

12 november 2017 18:32 Aangepast: 12 november 2017 20:33
Mitch Henriquez stierf in 2015 nadat hij op hardhandige wijze was gearresteerd.

De twee agenten die worden vervolgd voor de dood van Mitch Henriquez vinden dat ze geen onnodig geweld hebben gebruikt. Dat blijkt uit gespreksverslagen van de verhoren. Er gaat geen dag voorbij dat ze niet met het incident bezig zijn. "Er worden mij vreselijke dingen verweten waar ik mij niet in kan vinden. Dat doet mij veel pijn."

Henriquez werd juni 2015 opgepakt in het Haagse Zuiderpark omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. De Arubaan verzette zich hevig. Agenten gebruikten vervolgens de omstreden nekklem. Ook werd de man in zijn gezicht geslagen en werd er pepperspray in zijn ogen gewreven. Henriquez overleed de volgende dag in het ziekenhuis. 

Twee van de vijf agenten die bij de arrestatie betrokken waren, worden strafrechtelijk vervolgd. Morgen kunnen de vervolgde agenten voor het eerst uitgebreid hun verhaal doen in de rechtbank op Schiphol.

Miniatuurvoorbeeld

Rechtbanktekening van de Mitch Henriquez-zaak.

De agenten zijn verhoord door de rijksrecherche. Uit gepreksverslagen van die verhoren blijkt dat de agenten zichzelf onschuldig vinden. "Wat ik heb gedaan is hetgeen waar ik achter sta en ik heb naar eer en geweten gehandeld. Ik heb geen onnodig geweld gebruikt", zei de agent die de nekklem heeft toegepast.

De andere agent had de leiding tijdens de arrestatie. Hij zei: "Als je ziet wat voor weerstand de man bood, is dit echt een geval waarbij proportioneel geweld is toegepast. Ik heb geen andere middelen gezien om tegen hem in te zetten om mijn doel te bereiken." 

De verklaringen van de agenten staan haaks op de uitkomsten van een intern onderzoek van de politieleiding. In dat onderzoek was namelijk de conclusie dat het gebruikte geweld 'disproportioneel’ was: "Het was te hard, het was te veel en het was volstrekt ongecoördineerd."

'Agenten moeten straf krijgen'

Jennifer Petrocthi, de ex-vriendin van Henriquez, wil excuses van de agenten krijgen. Ze vindt dat ze wel schuldig zijn aan de dood van haar ex, zegt ze in het gesprek met RTL Nieuws.

PTSS opgelopen

De agenten zeiden allebei in de verhoren dat ze een post-traumatische stressstoornis (PTSS) hebben opgelopen. De agent die de leiding had, zei dat hij sinds de arrestatie in een hel leeft. "Er worden mij vreselijke dingen verweten waar ik mij niet in kan vinden. Dat doet mij veel pijn. Ik heb daar dagelijks last van."

Deze agent zei ook dat hij nachtmerries kreeg en last heeft van concentratieproblemen. "Soms stond ik in de supermarkt en wist ik niet meer waarom ik daar ook al weer was." 

Alleen maar slachtoffers 

Er zijn alleen maar slachtoffers in deze zaak, vertelde de agent die de nekklem heeft gebruikt. "Ik ben niet meer de persoon die ik was. Dit uit zich ook naar mijn gezin toe. Ik ben op, klaar."

De zaak heeft ook een grote invloed op zijn gezinsleven, vertelde hij. "Ik heb twee jonge kinderen. Die zijn oud genoeg om van dit alles wat mee te krijgen. Zij komen met vragen als waarom heeft papa iemand dood gemaakt?"

Nooit gewild  

De twee benadrukten ook dat ze het vreselijk vinden dat Henriquez is overleden. "Er is een meneer overleden en dat heb ik nooit gewild. Met dat idee ga ik naar bed en daar word ik weer mee wakker. Ik moet dit de rest van mijn leven met mij meesjouwen. Ik kan u vertellen dat ik hiervoor nooit politieman ben geworden."  

Miniatuurvoorbeeld

De begrafenis van Mitch Henriquez

Ook de agent die de nekklem heeft gebruikt, wilde graag zeggen dat hij en zijn collega's het heel erg vinden. "Dit hebben wij echt nooit gewild en niet voorzien." 

'Agenten draaien er om heen'

Advocaat Gerald Roethof staat een deel van de nabestaanden bij. Hij vindt dat de agenten hun excuses zouden moeten aanbieden. Hij benadrukt dat 'verdachten in hun eigen voordeel mogen praten' maar dat dit het verwerkingsproces voor nabestaanden wel extra moeilijk maakt."Als je ziet dat dan juist agenten er zo om heen zitten te draaien, dat vind ik onbegrijpelijk."

De agenten zijn na de arrestatie op non-actief gesteld. Inmiddels doen ze weer bureauwerk, ze mogen geen publiekscontact hebben. 

Zo werkt de nekklem:

Het gebruik van de nekklem is omstreden. Begin dit jaar legden we in deze video uit hoe de nekklem werkt.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`