Nederland

Drogisterijen lichten klanten verkeerd voor over voedingssupplementen

11 november 2017 19:47 Aangepast: 11 november 2017 20:36

Vitamine B en C, Omega 3. Meer dan de helft van de Nederlanders neemt weleens van dit soort voedingssupplementen. Dat blijkt uit onderzoek van DVJ Insights, in opdracht van RTL Nieuws. Goed voor je weerstand, zeker in de wintermaanden, is de gedachte. Onzin, zeggen deskundigen van onder meer het Voedingscentrum. We worden verkeerd voorgelicht.

Uit een rondgang van RTL Nieuws langs twintig winkels blijkt er flink wat te mankeren aan wat wordt verteld over de supplementen. Zo wordt herhaaldelijk door verkoopsters beweerd dat in de groente van tegenwoordig te weinig vitamines zitten, en dat iedereen in de winter vitamine D moet slikken.

Een van onze redacteuren bezocht met een verborgen camera twintig winkels en vroeg daar om advies: "Ik ben de laatste tijd een beetje moe, wat raadt u me aan?" Drogisterijen en natuurwinkels raden daarop van alles aan. Zoals vitamine B, C tot aan Koreaanse Ginseng.

Bekijk hier de beelden van de verborgen camera:

 

Onnodig

"Een ernstige zaak", aldus Astrid Postma, van het Voedingscentrum. "Juist mensen die al heel erg bezig zijn met gezond leven, slikken vaak die pillen. Terwijl het dan juist niet nodig is. Er zijn maar een paar groepen mensen voor wie supplementen echt nodig zijn. Denk aan vitamine D voor kinderen en ouderen. Voor de rest is het niet nodig."

"Wat helemaal absurd is, is dat er steeds meer supplementen in de winkel in de winkel liggen met hele doseringen. Met 300 procent van bepaalde vitamines. Waarom zou je dat doen, wetende dat de meeste mensen sowieso al genoeg hebben. Het kan eerder kwaad dan goed."

Volgens Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie, heeft een gewone Nederlander ze niet nodig als je gewoon gezond eet. "Er worden dingen beloofd en gesuggereerd die gewoon niet waargemaakt worden. Je wordt niet gezonder door het eten van voedingsupplementen. Als mensen denken, 'hoe meer hoe beter', dat is zeker niet zo", zegt Witkamp.

Goedgekeurde richtlijnen

De Vereniging van Drogisterijen laat in een reactie weten dat ze het belangrijk vinden dat de klant in de drogisterij en in de apotheek, kruidenwinkel en supermarkt op de juiste manier wordt geadviseerd over voedingsmiddelen en vitamines. "Daarvoor is het belangrijk dat er eenduidige adviezen komen, met name voor vitamines en voedingssupplementen waarbij verkeerd gebruik tot gezondheidsproblemen kan leiden."

Onze verslaggever krijgt in een aantal winkels wel te horen dat hij naar de huisarts moet gaan.

Voedingsupplementen veelgebruikt

Uit onderzoek door DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws blijkt dat ruim de helft (57 procent) van de Nederlanders voedingssupplementen gebruikt.

  • Bijna 6 op de 10 mensen neemt dagelijks iets om de voeding aan te vullen.
  • Multi-vitamines en mineralen worden het meest gebruikt (39 procent).
  • Gevolgd door Vitamine D (34 procent), Vitamine C (26 procent), Magnesium (21 procent) en Visolie (16 procent).
  • Mensen gebruiken de pillen, poeders, capsules, druppels en drankjes vooral preventief, omdat ze hun lichaam willen beschermen tegen ziektes (29 procent).
  • Maar óók omdat ze denken dat ze niet genoeg vitamines en mineralen via hun voeding binnenkrijgen (29 procent).
  • En veel mensen vinden dat het werkt ; 66 procent zegt er baat bij te hebben.

Bekijk hier de uitkomsten van de enquête.

Meer op rtlnieuws.nl:
Extra vitamines slikken zinvol? 'De regel 'hoe meer hoe beter' geldt nooit'

Wil jij meedenken met de redactie?

Meld je dan aan voor RTL Nieuws Connect. In deze groep op Facebook kan je feedback geven en input leveren voor onze verhalen. Je kan je hier aanmelden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore