Nederland

Zorgpremie Menzis blijft gelijk, VGZ verhoogt

11 november 2017 06:51 Aangepast: 11 november 2017 07:17
Beeld © ANP

Zorgverzekeraar VGZ verhoogt de maandelijkse premie van de basisverzekering met 3,25 euro. Klanten betalen vanaf 1 januari 116,20 euro per maand voor het basispakket van VGZ. De premie van de basisverzekering van Menzis blijft gelijk en bedraagt 119 euro per maand.

Beide zorgverzekeraars zien de zorgkosten in Nederland toenemen. Ondanks dat gaat Menzis geen hogere premie vragen volgend jaar. VGZ beperkt naar eigen zeggen de premiestijging. "Onze klanten willen niet elk jaar grote veranderingen. Dankzij de beperkte stijging, mede door de inzet van onze reserves, lukt het ons ook dit jaar weer stabiliteit te bieden", stelt bestuursvoorzitter Tom Kliphuis.

Duurder

Gisteren maakte zorgverzekeraar CZ al bekend de maandelijkse premie te verhogen naar 116,25 euro. Van de vier grootste zorgverzekeraars moet alleen Achmea (Zilveren Kruis) nog de zorgpremie voor 2018 bekendmaken.

Eerder maakten een paar kleinere zorgverzekeraars hun premies bekend. Die van NN (OHRA en Delta Lloyd) worden ook duurder. Die van verzekeraar DSW gingen geheel tegen de verwachting in omlaag. 

Waarom we eigen risico betalen:

 

'Te veel geld naar zorg'

Bestuursvoorzitters Tom Kliphuis van zorgverzekeraar VGZ en Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZ zeggen in een interview met de Volkskrant dat er te veel geld gaat naar de zorg en daardoor komt de solidariteit van ons zorgstelsel onder druk te staan. 

Kliphuis van VGZ, de tweede verzekeraar van Nederland, stelt dat er op de lange termijn 20 tot 25 procent 'lucht zit in de zorg, geld dat we onnodig uitgeven'. Van der Meeren zegt erover: "Ik pleit voor meer geld naar het maatschappelijk welzijn, naar participatiebanen."

De vier grote verzekeraars maken zich zorgen over de snelle groei van de zorguitgaven. Die uitgaven zouden niet sneller moeten stijgen dan de groei van de economie. Maar dat is nu wel het geval. "We verlenen veel te veel zorg. Het gaat meestal vanzelf over, tenzij je er op tijd bij bent", aldus Van der Meeren.

 

`