Nederland

Verzetsgroep eist opheldering over moord op leider in Den Haag

09 november 2017 12:25 Aangepast: 09 november 2017 14:53
De Jan van Riebeekstraat in Den Haag na de schietpartij. Beeld © ANP

De Arabisch-Iraanse verzetsbeweging ASMLA eist opheldering over de moord op hun leider Ahmad Mola Nissi, die gisteren in de Haagse Jan van Riebeekstraat werd doodgeschoten.

De identiteit is door de Haagse politie bevestigd. De Arabisch-Iraanse verzetsbeweging ASMLA stelt op zijn website van de organisatie 'dat de vingers in de richting van Iran wijzen'. 

'Dringend onderzoek'

In een verklaring wordt een onderzoek geëist 'naar de omstandigheden van de zaak'. Verder wordt gevraagd om veiligheid voor alle Ahwazi-vluchtelingen in Nederland. 'Het Iraanse regime heeft een record van moord op tegenstanders in het buitenland', zo staat in de verklaring op site.

De ASMLA al jaren strijdt voor onafhankelijkheid van de provincie Khoezistan (Ahwaz), die in het westen van Iran tegen de Iraakse grens ligt. Nissi was in 1999 een van de oprichters van de beweging.

De rebellen worden door de Iraanse regering gezien als een terroristische organisatie. In Iran pleegde de ASMLA het afgelopen anderhalf decennium meerdere bomaanslagen, waarbij tientallen doden en honderden gewonden vielen. In het begin van dit jaar claimde de beweging twee pijpleidingen in Iran te hebben opgeblazen. Dat werd door de Iraanse regering ontkend.

De Iraanse ambassade was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer op rtlnieuws.nl:
Leider Iraanse onafhankelijkheidsbeweging in Den Haag vermoord

 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore