Nederland

Vader doodgereden Yannick: 'Onverteerbaar dat appende automobilist niet eerlijk is'

09 november 2017 15:38 Aangepast: 09 november 2017 20:45
Yannick werd vorig jaar maart doodgereden op Texel. Beeld © RTL Nieuws

De vader van de doodgereden Yannick (21) vindt het 'onverteerbaar' dat de automobiliste die zijn dochter doodreed niet toegeeft dat ze was afgeleid door haar telefoon. "We zijn boos en wanhopig", zegt hij tegen RTL Nieuws. Het OM heeft een halfjaar cel geëist tegen de 26-jarige Pamela H.

Volgens de officier van justitie heeft de Texelse Pamela H. op de bewuste avond al rijdend WhatsApp-berichten vanaf haar mobiele telefoon verstuurd en heeft ze Yannick, die samen met een vriendin op de weg fietste, niet gezien.

"Ze heeft onvoorstelbaar leed veroorzaakt door haar zeer onoplettende en onvoorzichtige rijgedrag", concludeert het Openbaar Ministerie in de rechtbank van Alkmaar. De eerdere eis van een halfjaar celstraf blijft staan. Daarnaast eist het OM een rijontzegging van twee jaar en een schadevergoeding van 50.000 euro.

Dodelijk ongeval

De Texelse Pamela H. veroorzaakte in maart vorig jaar het dodelijke ongeval waarbij de 21-jarige Yannick Frijns uit Geldrop om het leven kwam. Yannick reed op de fiets naast een vriendin. Op een weg die niet verlicht was en waar geen fietspad langsloopt. 

De zaak werd al eerder behandeld in juli van dit jaar. Ook toen werd er een half jaar celstraf geëist door het OM. De rechtbank besloot toen dat er aanvullend onderzoek moest komen, onder meer in de vorm van een reconstructie.

697 berichten verstuurd

Uit onderzoek van de telefoon van Pamela H. blijkt dat ze vanaf het moment dat zij haar werk verliet tot het ongeval meerdere WhatsAppberichten heeft ontvangen en minstens één bericht heeft verstuurd. Gedurende de dag bleek zij 697 berichten te hebben verzonden en ontvangen.

Uit de reconstructie blijkt verder dat Pamela niet heeft geremd voordat ze het ongeluk veroorzaakte. 97 seconden voordat ze 112 had gebeld om hulp van Yannick te regelen, had ze nog een appje verstuurd.

Niet rouwen

De automobiliste verklaarde vandaag in de rechtbank van Alkmaar wederom 'dat ze het allemaal niet meer goed kan herinneren'. Ze ontkent dat ze was afgeleid door haar telefoon. Ze zou eerder tijdens die rit nog zijn gestopt om te appen.

"Vreselijk pijnlijk om dit weer te moeten horen", zegt Frank Frijns, de vader van Yannick tegen RTL Nieuws. "De vrouw die mijn dochter heeft doodgereden neemt haar verantwoordelijkheid niet. Dat maakt ons boos, wanhopig en intens verdrietig. We willen weten wat er is gebeurd tijdens de laatste seconden voor het ongeluk. We kunnen nu niet rouwen."

Thumbnail

De vader van Yannick, Frank Frijns

Kwalijke houding

Ook de officier van justitie noemt de hele houding van de verdachte weinig empathisch. Het OM neemt het haar zeer kwalijk dat ze geen verantwoordelijkheid voor haar rijgedrag neemt en de onomkeerbare gevolgen daarvan.

Vader Frijns: "Ze heeft ons een kaartje gegeven met een paar woorden erop, maar verder heeft ze totaal geen medeleven of berouw getoond. Ze huilde vandaag in de rechtszaal, maar dat zijn vooral tranen voor zichzelf." 

De vader van Yannick smeekte haar tijdens de rechtszaak nog om precies en eerlijk te vertellen wat er is gebeurd. "Wij hebben recht op de waarheid."

Net zo zwaar bestraffen als alcohol

Geen enkele straf kan het gemis voor zijn dochter vervangen, zegt Frijns. Wel heeft hij samen met zijn vrouw een doel voor ogen. "Wat wij willen bereiken is dat verkeersdeelnemers zich bewust worden van het feit dat als zij de mobiele telefoon gebruiken in het verkeer, dat dat enorme risico's met zich meebrengt. Dat dat fatale gevolgen kan hebben." 

Om automobilisten te leren dat appen achter het stuur écht levensgevaarlijk is, zijn hogere straffen nodig. "We willen dat een telefoon achter het stuur net zo zwaar bestraft wordt als alcohol of drugs achter het stuur. " Verder hopen de ouders dat de politie beter gaat handhaven en dat controle op appende automobilisten meer prioriteit krijgt.

In de woorden van moeder Lauranne: "Bestuurder, als je niet oplet: je hebt een moordwapen in je handen."

Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Zo jagen agenten op appende bestuurders:

 

Meer op rtlnieuws.nl
'Geef appende doodrijders een hogere straf'

`