Nederland

Omega 3 helpt mensen met een depressie. 'Maar slik ze niet als je nergens last van hebt'

10 november 2017 13:42 Aangepast: 10 november 2017 20:59
Beeld © Getty Images

Voor mensen die last hebben van depressies is er goed nieuws: een omega 3-capsule met het vetzuur EPA erin kan de werking van antidepressiva versterken.

Dit komt naar voren uit een onderzoek dat promovendus en psychiater in opleiding Roel Mocking deed. "We denken dat depressie een hersenziekte is. Uit onderzoek blijkt dat er in de landen waar meer vis wordt gegeten, beduidend minder depressie voorkomt. Ook op individueel niveau zien we dat mensen die meer vis eten, minder kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Vis eten werkt dus preventief tegen depressie."

"Als 40 mensen een dieet met meer vis gaan eten, zou één geval van depressie voorkomen kunnen worden." In Nederland maken 800.000 mensen een depressie mee. Als Nederlanders meer vis zouden eten, zou dat cijfer omlaag kunnen gaan.

Lees door onder het kader

Depressie in Nederland

In Nederland hebben naar schatting bijna 800.000 mensen last van een depressie. Bijna 20 procent van de volwassenen heeft ooit te maken met een depressie. In de periode van één jaar geldt dat voor ongeveer 5 procent van de volwassenen.

De psychiatrische ziekte depressie is een stemmingsstoornis. Er is sprake van een depressie als je bijna dagelijks, gedurende tenminste twee weken, een sombere stemming of duidelijk verminderde interesse of plezier hebt in bijna alle activiteiten. En als je bijvoorbeeld geagiteerd en slapeloos bent en een verminderde eetlust hebt.

Depressie staat al jaren in de top vijf van hoogste ziektelast, hoogste ziektekosten en grootste veroorzakers van arbeidsverzuim.

Vette vis

Onze hersenen bestaan voor meer dan de helft uit vet, waarvan een derde vetzuren is. Mocking onderzocht verschillende omega 3-vetzuren in capsules om te kijken of ze een depressie kunnen verminderen. "Alleen de omega 3-capsule met EPA erin lijkt het effect van antidepressiva te versterken. Maar het helpt alleen als je het samen slikt met een antidepressiva."

EPA zit vooral in vette vis en kan dus het effect van antidepressiva versterken. Maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Waarom sommige mensen wel goed op de EPA reageren en anderen niet, is nog onvoldoende bekend. "Het lijkt om ontsteking te gaan, EPA remt de ontsteking. Depressieve patiënten met meer ontstekingen lijken beter te reageren op EPA."

Bijwerkingen

Een gemiddelde depressie duurt ongeveer zes maanden. Het slikken van omega 3 vetzuren als EPA heeft binnen een paar weken effect. Elk medicijn kent nadelen, ook het slikken van omega 3 vetzuren. "Mensen kunnen last hebben van een visachtige smaak bij oprispingen. Ze kunnen ook maag- en darmklachten krijgen als een lossere ontlasting. Ook is er een verhoogd bloedingsrisico."

Maar als je veel vis zou eten, kun je hetzelfde effect verwachten. Toch is het belangrijk om in overleg met een arts te kijken of het slikken van een omega 3-capsule een goed idee is."

Het gevaar van voedingsupplementen

Voedingssuplementen als omega 3-vetzuren, vitaminen en mineralen in capsules gaan als warme broodjes over de toonbank bij drogisterijen. Toch zijn nog niet alle effecten ervan bekend. "We weten bijvoorbeeld nog niet goed wat er in ons lichaam gebeurt als er een teveel van vetzuren binnenkomen."

Het heeft daarom geen zin de viscapsules te slikken als iemand geen symptomen van depressie heeft. "Voor mensen die niet depressief zijn, of die alleen symptomen van depressie hebben maar die geen antidepressiva slikken, is er te weinig bewijs dat supplementen helpen. Terwijl er wel schadelijke effecten kunnen optreden. Met een goede en gevarieerde voeding krijgt iedereen genoeg omega 3 binnen. Mensen die nergens last van hebben, hoeven zich geen zorgen te maken en hebben de pillen niet nodig."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`