Nederland

Geweld Vindicat 'hoorde er gewoon bij', verdachte noemt actie achteraf dom

09 november 2017 11:20 Aangepast: 09 november 2017 11:40
Het pand van studentenvereniging Vindicat in Groningen. Beeld © ANP

Geweld tegen aspirant-leden van studentencorps Vindicat uit Groningen 'ging al jaren zo'. Volgens de verdachte van een mishandeling tijdens de ontgroening in 2016 moesten de jonge studenten geïntimideerd worden.

Dat zei hij tijdens de strafzaak in de Groningse rechtbank. Wouter B. (24) stond met een van zijn voeten op de slaap van een aspirant-lid tijdens die ontgroening. Het slachtoffer liep bij het incident ernstige hersenschade op. 

"Het was intimidatie en vernedering. Dat hoorde er gewoon bij'', zei B. hierover tegen de rechter. Achteraf dom, zei de verdachte ook. "Je moet altijd van iemands hoofd afblijven."

B. wordt het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel verweten. Volgens getuigen was het slachtoffer het 'persoonlijke project' van commissielid B. De jongen zou voorafgaand aan de ontgroening B. een klap hebben verkocht. De commissie van B. moest de 'feuten' intimideren.

Donkere ruimte

Op 25 augustus werden negen van hen in een donkere ruimte tegen een muur gezet. Om de beurt werden hun benen onder hun lijf vandaan geschopt. Volgens B. gebeurde dat 'al jaren'. Het jaar ervoor werden zelfs stokken gebruikt, 'maar niet om mee te slaan of zo'.

 

Andere commissieleden zeiden dat B. erg agressief was, en te veel in zijn rol zat. "Allemaal toneelspel'', reageerde B. De officiële regel binnen Vindicat was om geen fysiek contact met de aspirantleden te hebben, las de voorzitter van de rechtbank voor.

Het slachtoffer weigerde aanvankelijk aangifte doen. Aspirant-leden bij Vindicat ondertekenen voorafgaand een geheimhoudingsverklaring. Vindicat besloot uiteindelijk in oktober vorig jaar zelf aangifte te doen. De rechtbank heeft een dag uitgetrokken voor de strafzaak.

Rector Vindicat legt uit: dit kan echt niet (meer) bij de ontgroening

Iemand in een koud bad laten zitten? "Schokkend, dat kan echt niet." De Groningse studentenvereniging Vindicat ligt onder vuur. Wij vroegen eerder dit jaar aan de rector wat er allemaal kan en mag tijdens de ontgroening.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore