Lifestyle

Gay Games in Azië dankzij Dennis: 'Dit moet de wereld beter maken'

08 november 2017 13:53 Aangepast: 08 november 2017 14:37
Dennis Philipse: "Het wordt gigantisch."

De Bredase Dennis Philipse is een held in Azië. Dankzij zijn inzet krijgt Hongkong de Gay Games: een gigantisch sportevenement waar 15.000 lhbt-deelnemers aan meedoen. "Dit is echt een droom die uitkomt."

Dennis, geboren in Breda, is langzaamaan een beroemdheid aan het worden in Azië. Op allerlei Aziatische sites en in Chinese kranten is hij de afgelopen dagen te zien geweest. Reden: door zijn inzet gaat Azië voor de eerste keer in de geschiedenis de Gay Games organiseren.

"De games komen in 2022 naar Hongkong. Het is het grootste sport- en cultuurevenement ter wereld voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders", zegt de dolblije Dennis. "We verwachten dat er zo'n 15000 mensen aan mee gaan doen. Het wordt gigantisch."

Jaren hard werken

Dennis vertrok zeven jaar geleden naar China. Voor werk. Hij werkt bij een Amerikaans technologiebedrijf, waarvoor hij al in verschillende landen woonde.

Samen met lhbt-vrienden en kennissen in Azië is Dennis twee jaar lang bezig geweest om het sportevenement naar Hongkong te halen. Zo schreef hij een zogeheten bidbook van 300 pagina's en reisde hij de halve wereld over om gesprekken te voeren met betrokkenen.

Vorig week klonk in Parijs het verlossende woord: de Spelen gaan in 2022 naar Hongkong. Washington en Mexico hadden het nakijken. "Een droom die uitkomt", zegt Dennis. "Dit is zo ongelooflijk mooi. Er zit zoveel passie in al het werk dat we hebben gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Zoveel liefde ook."

Miniatuurvoorbeeld

Het team waarmee Dennis werkt.

Hard nodig

De Gay Games worden sinds 1982 gehouden. Wat er zo bijzonder aan is? "Iedereen mag meedoen. Of je nu gay, homo, bi of lesbisch bent; het maakt niet uit. Iedereen is welkom." Deelnemers doen mee aan 36 verschillende sporten. "Van zwemmen tot badminton, maar ook sporten als dragon racing en trailrunning." Er zijn geen kwalificatie-eisen. "Vorige keer deed een vrouw van 99 mee. Het kan allemaal."

Het doel van het lhbt-sportevenement is, naast mooie sportieve prestaties, iets groters: verandering. "Met dit evenement kunnen we de wereld echt beter maken. Via het sporten worden mensen met elkaar verbonden, ongeacht achtergrond en afkomst." 

Nog hard nodig

Volgens Dennis zijn dit soort evenementen ook in 2022 nog hard altijd nodig. "Hongkong is geen Amsterdam. Veel gays en lesbiennes wonen thuis bij hun ouders en kunnen niet uitkomen voor hun seksuele geaardheid. Ze leiden een dubbelleven en moeten zich verbergen voor hun seksuele voorkeur. Ze zitten echt gevangen in hun leven."

De bevrijding kunnen deelnemers van de Gay Games vinden door lotgenoten te ontmoeten. "Je mag open uitkomen voor wie je bent. Er worden vriendschappen voor het leven gesloten."

Dennis ontmoette een paar jaar geleden een Japanse deelnemer.  "Hij had een medaille gewonnen, maar durfde die niet mee te nemen naar huis. Thuis mochten ze niet weten dat hij meedeed aan de Gay Games." Dennis wordt nog altijd verdrietig van het verhaal als hij het vertelt. Maar het is ook een bevestiging: "De Gay Games zijn hard nodig."

Hier meer informatie over de Gay Games 2022.

Gay Games

  • De Gay Games zijn het grootste lgbt-sport- en cultuurevenement ter wereld. 
  • Ze worden sinds 1982 gehouden, elke vier jaar.
  • Ze worden georganiseerd onder het koepelverband van de Federation of Gay Games (FGG), met name voor homoseksuele deelnemers, maar er is geen beperking aan deelname en ook geen kwalificatie.
  • Het sportevenement werd in 1980 in het leven geroepen door Tom Waddell, een homoseksuele Amerikaanse olympische tienkamper.
  • De Gay Games van 1998 in Amsterdam en 2002 in Sydney eindigden met een miljoenentekort.
  • Ook de lokale organisatoren van de Gay Games in Keulen 2010 moesten in het jaar 2011 faillissement aanvragen.
  • De organisatoren van 2006 in Chicago maakten bekend dat de organisatie geen verliezen had geleden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore