Nederland

Inwoners Vlaardingen moeten drinkwater koken vanwege poepbacterie

08 november 2017 10:57 Aangepast: 08 november 2017 18:49

In het drinkwater van Vlaardingen is de E. coli-bacterie gevonden. Het waterbedrijf Evides raadt alle inwoners van Vlaardingen aan om het kraanwater drie minuten te koken voordat ze het drinken of er eten mee bereiden.

Evides heeft op verschillende locaties de ongewenste bacterie aangetroffen, in lage concentraties. Door het drinkwater drie minuten lang te koken worden die bacteriën onschadelijk gemaakt. Daarna is het water veilig.

Het waterleidingbedrijf raadt op zijn website aan bij het koken een fluitketel of pan te gebruiken. "Water in waterkokers en koffiezetapparaten kookt in de regel namelijk geen drie minuten achtereen, check daarvoor de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Het kookadvies geldt ook voor drinkwater voor huisdieren."

Kookadvies blijft gelden

Het water is wel direct bruikbaar voor andere doeleinden, zoals (af)wassen en douchen. De gemeente Vlaardingen raadt mensen die het drinken van kraanwater klachten hebben aan om naar de huisarts te gaan.

Hoe de bacterie in het drinkwater terecht is gekomen, wordt nog onderzocht. Evides probeert de situatie zo snel mogelijk te verhelpen. "Het kookadvies blijft gelden tot onderzoek aantoont dat het water in Vlaardingen volledig betrouwbaar is. Wij vragen u daarom voorlopig nog het drinkwater te koken." Het advies geldt zeker drie dagen.

Het kookadvies geldt niet voor andere delen van het voorzieningsgebied. Vlaardingen heeft ongeveer 70.000 inwoners.

Gezondheidsrisico bij besmetting E. coli:

Escherichia coli of E. coli is een groep bacteriën die van nature aanwezig is in de darmen van mensen en dieren. Afhankelijk van het type E. coli leidt een besmetting tot meer of minder ernstige verschijnselen. Vaak merk je er niets van.

In andere gevallen gaat het om klachten zoals misselijkheid, braken en diarree. In heel ernstige gevallen kan een besmetting een vermindering van de nierfunctie en bloedafbraak tot gevolg hebben.  

(Bron: Voedingscentrum)

 

`