Nederland

Hoe werkt een DNA-verwantschapsonderzoek?

07 november 2017 19:07 Aangepast: 07 november 2017 23:18
In de moordzaak van Milica van Doorn wordt een DNA-verwantschapsonderzoek gestart. Beeld © Privefoto

Het onderzoek naar de onopgeloste moord op de 19-jarige Milica van Doorn in 1992 wordt voortgezet met een DNA-verwantschapsonderzoek. De politie en het OM hebben 133 Turkse mannen gevraagd om hier vrijwillig aan mee te werken. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

In 1992 werd het levenloze lichaam van Milica in een sloot in Zaandam aangetroffen. Ze bleek verkracht en vermoord. De dader is nooit gevonden. Getuigen verklaarden in die tijd wel dat ze een man met een Turks uiterlijk hebben zien fietsen in de richting van de plek waar de vrouw werd gevonden. De politie hoopt nu door middel van een DNA-verwantschapsonderzoek onder 133 Turkse mannen dichter bij de dader te komen. De mannen worden niet direct als verdachten gezien, maar er zou wel mogelijk familie van de dader tussen kunnen zitten. Arnoud Kal, DNA-deskundige bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) legt uit hoe dat precies werkt.

Wat is een DNA-verwantschapsonderzoek?
"Met speciale DNA-technieken kan een verwantschap tussen twee of meerdere personen worden vastgesteld. In dit geval wordt het DNA van 133 vrijwilligers vergeleken met het spoor. Als er een match is betekent dat dat er een sterke aanwijzing is dat degene (verre) familie is van de dader." 

Hoe kun je Turkse voorouders in het DNA ontdekken?
"Mannen hebben een stukje DNA, het Y-chromosoom, dat van vader op zoon onveranderd wordt overgeërfd. Wereldwijd wordt veel onderzoek gedaan naar Y-chromosomen binnen bevolkingsgroepen. Deze resultaten geven inzicht in welke Y-chromosomale profielen kenmerkend zijn voor bepaalde bevolkingsgroepen." 

Wat gebeurt er als er een match wordt gevonden met het spoor op het lichaam van Milica?
"Dan ben je er nog niet want het kan om een vader, een zoon, een broer, maar ook om een neef, achterneef of achterachterneef gaan. Aanvullend onderzoek is dan nodig om inzicht te krijgen in welke persoon binnen de familie de dader kan zijn. De politie maakt een stamboom en het NFI gaat verder met het maken van een specifieker DNA-profiel, dat uniek is voor één persoon. Dat DNA-profiel wordt opnieuw vergeleken met het spoor en dan hopen we dat we de dader kunnen identificeren."

Is iedere man met Turkse voorvaderen in Nederland geschikt voor dit onderzoek?
"Ze zijn niet allemaal relevant voor dit onderzoek. Een getuige heeft verklaard dat hij een Turks uitziende man in de directe omgeving van de plek van het misdrijf zag fietsen. Om die reden focust het onderzoek zich op mannen met een Turkse achtergrond die toen in de Zaandamse wijk Kogerveld woonden of daar familie hadden."

Hoe vaak wordt DNA-verwantschapsonderzoek gedaan?
"
Dit is de tweede keer dat we een DNA-verwantschapsonderzoek met vrijwilligers doen, de andere keer was in de zaak Marianne Vaatstra. Toen werd de dader gevonden. We voeren wel vaker DNA-verwantschapsonderzoek uit voor strafzaken, maar dan halen we het DNA uit databanken. Sinds 2012, toen het wettelijk toegestaan was, hebben we in 35 zaken een zoekactie naar verwanten van een onbekende dader uitgevoerd. In vijf zaken leidde dit tot een doorbraak."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`