Nederland

Consumenten weten niks van risico's pijnstillers

07 november 2017 15:46 Aangepast: 10 november 2017 17:36
Lees jij de bijsluiter voordat je een paracetamol neemt? Beeld © ANP

Lees jij de bijsluiter als je een paracetamolletje of een ibuprofen pakt? Uit onderzoek blijkt dat mensen veel te weinig weten van dit soort pijnstillers. De bijsluiter wordt amper gelezen.

Consumenten overschatten de eigen kennis en onderschatten de risico’s bij het gebruik van pijnstillers, concludeert het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Het instituut onderzocht de kennis en het gebruik van pijnstillers onder ruim 600 respondenten. De focus lag daarbij op de meest gebruikte pijnstillers paracetamol en ibuprofen.

Bijsluiter niet gelezen

Verreweg de meeste respondenten gebruiken paracetamol (83 procent). Bijna één vijfde zegt de pillen zelfs dagelijks te gebruiken. Bijna 80 procent denkt goed genoeg op de hoogte te zijn om veilig paracetamol te gebruiken. Deze groep vraagt geen advies over gebruik en risico's en leest vaak de bijsluiter niet.

ZIE OOK: 'Pijnstillers worden vaak verkeerd gebruikt'

Toch blijkt dat 50 procent van de consumenten meer paracetamol denkt te kunnen slikken dan veilig voor hen is. Zij lopen dus een risico op overdosering.

Risico op nierschade

Verder gebruikt 40 procent van de respondenten wel eens ibuprofen, 8 procent zelfs dagelijks, zonder recept of advies van de huisarts. Deze mensen lopen bij overdosering risico op een maagzweer, maagbloeding of nierschade.

In vergelijking met eerder onderzoek van het IVM uit 2013 blijkt dat de respondenten wel iets vaker het gebruik van een pijnstiller zonder recept aan de huisarts melden. Ook is de kennis over pijnstillers iets toegenomen. Dit hangt mogelijk samen met de verbeterde voorlichting in de drogisterijen de laatste jaren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`