Nederland

Steeds meer woningbranden door oververhitte telefoonopladers

07 november 2017 03:04 Aangepast: 07 november 2017 14:35
Ravage in een huiskamer nadat een telefoon in de oplader vlam heeft gevat.

Laat een laptop, mobiele telefoon of tablet 's nachts niet op de oplader liggen, of als er niemand thuis is. Door een oververhitte accu of batterij ontstaan steeds meer woningbranden.

Dat staat in de Risicomonitor Woningbranden van Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars.

Inferieure opladers

De branden ontstaan vooral door inferieure spullen, zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars in De Telegraaf. "Vooral opladers die niet origineel zijn maar bij een discounter of goedkope buitenlandse postorder vandaan komen, zijn levensgevaarlijk en kunnen makkelijk oververhit raken", zegt Buis. "Kortsluiting en brand kunnen dan het gevolg zijn."

Buis wijst ook op het gevaar van 'overladen'. Dat gebeurt als een toestel al urenlang aan de oplader ligt. "Wij raden dan ook aan onmiddellijk de stekker uit het stopcontact te trekken als de accu 'vol' is." De brandweer noemt dit overladen 'levensgevaarlijk'. 

Buis kan geen cijfers voorleggen van de hoeveelheid branden die door het opladen van apparatuur zijn ontstaan. "We signaleren dit fenomeen heel duidelijk en willen het als oorzaak komend jaar registreren."

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarschuwing brandweer: telefoon in bed opladen levensgevaarlijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore