Nederland

Ambulancemedewerkers leggen werk neer, 'ongezond hoge werkdruk'

06 november 2017 15:35 Aangepast: 06 november 2017 19:52
Beeld © ANP

Ambulancemedewerkers in meerdere regio’s in Nederland leggen volgende week woensdag het werk neer. Ambulances zullen dan alleen nog maar uitrukken bij spoedgevallen.

Gepland personenvervoer, zoals van het ene ziekenhuis naar het andere, of van ziekenhuis naar verpleeghuis, komen tijdens de twee uur durende protestactie te vervalen. 

Bekijk hier of er binnen 15 minuten een ambulance bij jou kan zijn

De ambulancemedewerkers voeren actie voor betere arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Volgens de vakbond zijn de arbeidsomstandigheden al jaren ver onder de maat. "Zo is er een structureel tekort aan collega’s en een ongezond hoge werkdruk. Er vindt een leegloop plaats bij de ambulancediensten'', zegt Fred Seifert, bestuurder bij FNV.

Volgens hem halen, met de huidige bezetting, twintig van de 24 ambulancediensten de wettelijke norm van 15 minuten bij spoed niet. "Ondanks dat de ambulancewerkers herhaaldelijk alarm hebben geslagen om snel tot structurele oplossingen te komen, weigert werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) met ons hierover in gesprek te gaan'', zegt Seifert.

Voor de oma van Bertine kwam de ambulance te laat:

Staking 'ontzettend voorbarig', vindt werkgever:

Ambulancezorg Nederland​ (AZN) heeft met 'veel verbazing' kennis genomen van de voorgestelde werkonderbreking. De actie noemt de werkgever in een persbericht 'ontzettend voorbarig'.

"Onder meer omdat er geen sprake is van onderhandelingen, die starten immers pas als de huidige cao afloopt (01-01-2019). Op dit moment zijn partijen drukdoende om de afspraken die gemaakt zijn in het huidige cao akkoord uit te voeren."

Werkgevers en werknemersorganisaties erkennen volgens AZN beide dezelfde thema’s, die 'zorgbreed spelen en niet exclusief zijn voor de ambulancezorg, zoals bijvoorbeeld personeelskrapte en werkdruk'. "Al langere tijd wordt er hard gewerkt aan oplossingen hiertoe."

"Partijen streven dus hetzelfde na en zijn de afgelopen periode drukdoende geweest om de afspraken die zijn gemaakt in het cao akkoord (dat nog tot 2019 loopt) uit te voeren."

Onafhankelijk bemiddelaar

AZN beraadt zich over het onlangs door FNV gepubliceerde rapport 'Het grote falen van de ambulancetop'. "Onze inzet blijft zo snel mogelijk weer met werknemersorganisaties in overleg te kunnen treden. AZN omarmt het voorstel van de CNV om dit te doen onder leiding van een onafhankelijk bemiddelaar."

Meer op rtlnieuws.nl:
Bij 385.000 Nederlanders kan ambulance niet op tijd zijn

`