Gezondheid

Op deze gezonde school bakken kinderen zelf brood: 'Goed voor aarde en gezondheid'

06 november 2017 15:53 Aangepast: 07 november 2017 14:41
Exterieur van vrije school De Vuurvogel in Zoetermeer. Beeld © Google Streetview

Volgens de organisatie van het Nationaal Schoolontbijt moeten kinderen al op jonge leeftijd goed leren ontbijten. Voor de leerlingen van basisschool De Vuurvogel zal dat geen probleem zijn. Zij zijn het hele schooljaar bezig met gezonde voeding.

Op de vrije school in Zoetermeer bakken de jongste leerlingen twee keer per week biologisch brood. Dat is onderdeel van het lesprogramma, zegt schooldirecteur Wim Klapwijk tegen RTL Nieuws. "Het is goed voor de motoriek en kennis van onze leerlingen. Ze leren samen deeg maken, deeg kneden en brood maken. Dat wordt vervolgens gegeten bij een gezamenlijke maaltijd midden op de ochtend."

Zo duurzaam mogelijk

Het brood wordt gemaakt van biologisch meel zonder toevoegingen. De school zorgt dat er (gezond) beleg, fruit en drinken beschikbaar is. En alles is biologisch. Ook het drinken. "Wij willen alles zo duurzaam mogelijk. Zo gaan we verantwoord om met de aarde en het is goed voor de gezondheid. Wij zijn als school erg attent op gezonde voeding", zegt Klapwijk. "Dat vinden we belangrijk."

Volgens de directeur reageren ouders heel goed op het beleid van de school. "Zij kiezen ons juist omdat we dit soort dingen doen. Het past heel goed bij onze school."

Chocoladepasta ontmoedigd

De lunch geven ouders gewoon mee aan hun kinderen. "Wij motiveren hen op ouderavonden om hun kinderen biologisch beleg mee te geven. Dat kan ook zoet beleg zijn, zoals jam en honing. Van chocoladepasta en jam zijn wij geen fan. Dat wordt ontmoedigd."

Half miljoen kinderen ontbijten in de klas

`