#dfp-billboard1 [id^="google_ads_iframe_"], #dfp-halfpage1 [id^="google_ads_iframe_"] { margin-right: auto; margin-left: auto; }
Nederland

Steeds vaker strijd over foto's van kinderen op Facebook

06 november 2017 14:44 Aangepast: 07 november 2017 14:43
Ouders moeten van tevoren duidelijk zijn dat ze niet willen dat er zomaar foto's van hun kinderen op Facebook worden geplaatst. Beeld © ANP

Een vader mag van de rechter geen foto's van zijn kind plaatsen op Facebook. De moeder van het kind had dat geëist bij de rechter. "Hierover zijn steeds vaker zaken", zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet.

"De hoofdregel is dat kinderen net zoveel recht hebben op privacy als volwassenen", zegt Engelfriet. "Ouders zijn verantwoordelijk voor de privacy van hun kinderen. Bij het publiceren van foto's is het belangrijk dat er wordt nagedacht of het gepast is welke foto's online gezet worden. Vaders en moeders moeten nadenken of iets verantwoord ouderschap is."

Copyright

Heb je nou een foto of video op Facebook geplaatst van je kind en zie je die later op een andere account verschijnen, dan is volgens Engelfriet de eerste stap de ander er op aanspreken.

Eigen Facebookaccount kind

Tip: Als je kind een eigen Facebookaccount heeft, stel dan in dat hij of zij niet getagd kan worden zonder toestemming. Dan zie je het meteen als iemand een foto van je kind heeft getagd (en dus geplaatst). Het kan ook voorkomen dat er op je kind gezocht kan worden op Facebook.

"Vraag gewoon of ze die foto of video willen weghalen. In de meeste gevallen zal dat werken. Als de ander het niet doet, kun je bij Facebook een klacht indienen over het copyright. Dan moet de foto wel van jou zelf zijn. Als je moeder de foto heeft gemaakt, moet zij de klacht indienen. Dan haalt Facebook het weg."

Briefje van kind

Een goede manier om te zorgen dat bijvoorbeeld een familielid, zoals oma, de foto toch verwijdert en andere vervelende stappen overbodig maakt, is volgens eindredacteur van Ouders Online Henk Boeke om je kind een briefje te laten schrijven aan de persoon in kwestie. "Een briefje met de tekst 'Ik lig de hele nacht te huilen in mijn bedje, kan die foto alstublieft weggehaald worden?' werkt meestal ook wel."

ZIE OOK: 'Je kunt niet te voorzichtig zijn met foto's van je kinderen op internet'

Als de foto daarna toch nog blijft staan of steeds weer geplaatst wordt, kun je naar de rechter gaan en een dwangsom eisen voor elke periode dat de foto blijft staan of elke keer dat de foto weer wordt gebruikt. "Maar door een rechtszaak roep je wel weer extra aandacht over jezelf en je kind af", waarschuwt Engelfriet.

En hoe doe je dat eigenlijk als je zelf foto's wilt plaatsen van een kinderfeestje van je kind. Hoe ga je om met foto's waar ook andere kinderen op staan? "Dan moet je van tevoren aan alle ouders toestemming vragen", zegt Engelfriet.

Scheiding

Het wordt volgens de jurist allemaal wat ingewikkelder als ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. "Als er ruzie ontstaat tussen ouders, bijvoorbeeld over de omgangsregeling met hun kinderen, dan breken er vaak problemen uit."

"Als een ouder een kind niet mag zien dan gebeurt het dat een vader foto's van zijn kind op Facebook zet met teksten als: ik mag hem of haar niet zien. Of het gebeurt dat ouders een account aanmaken in de naam van het kind en daarop teksten zetten als 'ik mag mijn papa niet zien' of 'mijn moeder is een heks'. Dat kan dus niet."

Mediation

Hoofdredacteur van Ouders Online Justine Pardoen zegt ook dat daar tegenwoordig rekening mee moet worden gehouden. Want het aantal conflicten daarover neemt de afgelopen jaren toe. "Mediators die bemiddelen in scheidingen moeten zich realiseren dat daar van tevoren, dus voordat er een conflict over kan ontstaan, afspraken met de ouders over moeten worden gemaakt."

Engelfriet ziet al dat ouders die gaan scheiden steeds vaker afspraken maken over socialmediagebruik. "In echtscheidingsconvenanten wordt al steeds vaker afgesproken dat ouders de privacy van het kind of kinderen in acht moeten nemen."

Nieuwe privacywetgeving

Volgend jaar komt er een nieuwe privacywet waarmee ouders meer beschermd worden, zegt Engelfriet. "Op 25 mei gaat de nieuwe wet in werking. Daarmee worden ouders beschermd tegen overheden en bedrijven en is er niet langer sprake van stilzwijgende instemming voor het gebruiken van foto's op social media. Het was zo dat geen bezwaar maken toestemming was. Dat is niet langer zo. Toestemming moet ondubbelzinnig en specifiek zijn."

Volgens Pardoen geldt die wetgeving alleen om ouders te beschermen tegen overheden en bedrijven, niet tegen andere ouders of familieleden. "Maar er zijn nog steeds allemaal manieren om het aan te pakken. Door naar de rechter te gaan vanwege het schenden van het portretrecht, of vanwege smaad en laster. Maar het beste is om het gewoon niet te doen en het onderling proberen op te lossen. Een pedagogische oplossing is altijd beter dan een juridische. En van tevoren gedragsregels op te stellen om dit soort dingen te voorkomen. Bijvoorbeeld op school, op de sportclub en ook met je familie."

Enquête ​onder ouders over foto's van kinderen op social media

RTL Nieuws hield vorig jaar samen met Ouders Online een enquête onder 1000 ouders. Dit zijn de opvallendste uitkomsten:

  • 27 procent van de ouders zegt dat er weleens foto's of video's van hun kinderen online zijn gezet zonder dat ze dat willen.
  • 65 procent van de ouders plaatst weleens foto's van hun kinderen op internet
  • 35 procent van de ouders doet dat niet
  • Bijna driekwart (73 procent) van de ouders die beelden van hun kinderen op internet zetten, doet dat 'omdat ze trots zijn' op hun kinderen.
  • Ruim de helft (53 procent) doet het om familie en vrienden op de hoogte te houden van hun ontwikkeling.
  • 80 procent van de ouders die géén foto's van hun kinderen op internet plaatsen, doet dat om hen 'te beschermen' omdat ze niet weten wat er met die beelden gebeurt.
  • 82 procent van de ouders die weleens foto's van hun kinderen op internet plaatsen, zegt dat die alleen door bekenden gezien mogen worden.
  • 21 procent van de ouders vindt het onverantwoord als ouders foto's van hun kinderen op internet zetten.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`