Nederland

'Politie komt 52,5 miljoen euro tekort bij aanpak verouderde ICT'

04 november 2017 12:12 Aangepast: 04 november 2017 12:59
Een politieagent controleert videobeelden (archieffoto). Beeld © ANP

Hoewel er de afgelopen jaren vooruitgang is geboekt bij de aanpak van ICT-problemen, heeft de politie ruim 52 miljoen euro extra nodig om zijn computersystemen voor handhaving en opsporing te verbeteren.

Dat concludeert het Amsterdamse onderzoeks- en adviesbureau Gartner in een rapport dat is uitgevoerd in opdracht van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie.

Inhaalslag niet genoeg

Uit het onderzoek blijkt dat de politie na veel problemen sinds 2011 een behoorlijke inhaalslag heeft gemaakt. Enkele belangrijke ICT-systemen voor de bedrijfsvoering zijn inmiddels grotendeels op orde, maar dat geldt niet voor de systemen voor operatie, handhaving en opsporing, die 'bij deze ontwikkeling zijn achtergebleven'.

Volgens COR-voorzitter Rob den Besten is de eerste stap gezet om structureel vernieuwing te blijven realiseren. "Dat is positief. Er is keihard gewerkt en er is een behoorlijk resultaat bereikt. Dat mag ook weleens worden gezegd. Maar uiteraard zijn we er nog lang niet", zegt hij.

Geen YouTube

Want veel agenten worstelen nog altijd met achterhaalde ICT. Den Besten: "Zolang je bij de politie bijvoorbeeld nog geen filmpjes kan kijken op het netwerk, laat staan een website als YouTube bezoeken, dan lopen we nog ver achter. Er moet nog een slag geslagen worden."

De ondernemingsraad hoopt dat de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid en de Tweede Kamer, Ferdinand Grapperhaus, de noodzaak inziet van de tekortschietende ICT van het korps. Daar lijkt ruimte voor: in het regeerakkoord is afgesproken dat de nationale politie er structureel 267 miljoen euro bij krijgt, waarvan 95 miljoen gaat naar cybersecurity.

Bodycams en ugrades

COR-voorzitter Den Besten wil dit geld investeren in bodycams, een plaatsbepalingssysteen en het vernieuwen van de meldkamers.

`