Nederland

Advocaat doodrijder Fleur veegt bewijs OM van tafel

03 november 2017 19:57 Aangepast: 03 november 2017 19:58
De plek van het ongeluk na het overlijden van Fleur in april 2016. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft geklungeld met getuigenverklaringen en het bloedonderzoek van Walter van W., de man die vorig jaar in Loosdrecht de 19-jarige Fleur doodreed bij wat volgens de officier van justitie een straatrace was tegen zijn zoon.

Dat zegt althans de advocaat van vader Walter (54) en zoon Casper (33) van W. Tegen de mannen werd vandaag in de rechtbank in Lelystad vijf en drie jaar gevangenisstraf geëist vanwege roekeloos rijgedrag.

ZIE OOK: Vader doodgereden Fleur: 'Als jullie ballen hebben, beken je nu'

Hun advocaat vroeg de rechtbank het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Het bloedonderzoek bij Walter van W. zou niet volgens de procedure zijn uitgevoerd en de getuigenverklaringen zouden onwaarheden bevatten. Ook kloppen de berekende snelheden niet, zegt hij.

'Absurde snelheden'

Volgens het OM reden vader en zoon Van W. zeker drie kilometer lang tot 167 kilometer per uur, op een plek waar 50 kilometer per uur de maximumsnelheid is. 'Absurde snelheden', zei de officier van justitie. Maar de advocaat van de verdachten zegt dat alleen maar kan worden bewezen dat het duo – de vader in zijn Porsche, de zoon in een Mini Cooper – harder reed dan de toegestane snelheid.

Als het OM door de rechtbank wél ontvankelijk wordt verklaard, dan wil hij vrijspraak. De beide verdachten toonden vandaag op de zitting geen berouw, zegt verslaggever Geert Gordijn. In hun slotwoord 'gaven ze alleen maar aan hoe hun eigen leven sinds die dag op zijn kop is komen te staan'.

Verdachten 'gedemoniseerd'

Casper van W., die piloot is bij Transavia, zei over het ongeluk onder meer: "Ik sta er elke dag mee op en ga er elke dag mee naar bed.'' Ook zei hij dat het huis van zijn vader met eieren is bekogeld, dat ze doodsbedreigingen hebben ontvangen en dat zij op sociale media zijn gedemoniseerd. Sommige piloten van zijn werkgever willen niet meer met hem vliegen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op 17 november.

De toedracht van het ongeluk

De verdachte Walter van W., een man van destijds 53 die volgens politieonderzoek te veel had gedronken, hield na een avondje stappen in Loosdrecht een straatrace met zijn zoon Casper, die in een Mini achter hem aanreed. De man reed zelf in een Porsche.

Op de Nieuw-Loosdrechtsedijk ging het mis. De 19-jarige Fleur draaide met haar Toyota de weg op en kon de Porsche, die veel te hard reed, niet meer ontwijken. Fleur raakte zwaargewond toen haar auto vol in de flank werd geraakt.

Uit onderzoek van het OM blijkt hoe hard de automobilist reed tijdens de straatrace die hij hield met zijn zoon: tussen de 150 en 187 km per uur, op een weg waar 50 km per uur is toegestaan.

Twee weken lang vocht Fleur voor haar leven. Ze lag in coma, had meerdere botbreuken en twee gebroken nekwervels. Uiteindelijk overleed zij aan de gevolgen van haar verwondingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`