Nederland

Anonieme neprecensies op internet, 'je wordt gewoon kapotgemaakt'

03 november 2017 13:10 Aangepast: 03 november 2017 17:29
Beeld © iStock

Peter en Linda runnen al jaren een goedlopend kinderdagverblijf in Amsterdam. Ze zitten altijd vol en ouders zijn tevreden. Maar als er anonieme neprecensies op internet verschijnen, komen er vragen.

Huilende kinderen die genegeerd worden, een kinderdagverblijf waar 'alles om geld' zou draaien. In recensies op Google over het kinderdagverblijf van Peter en Linda (echte namen bekend bij de redactie) met de grond gelijk gemaakt. Zonder dat zij dit zelf weten.

"Ouders die de recensies hadden gelezen kwamen bij ons met vragen. 'Ik hoor gekke dingen, wat is dit nou?' En nieuwe ouders die voor een rondleiding kwamen, maakten ook opmerkingen", vertelt Peter.

Neprecensies

Hij had toen nog niet kunnen bedenken dat die neprecensies twee jaar van zijn leven zouden opslokken. Peter en Linda hebben bovendien geen idee uit welke hoek de recensies komen. Er zijn weleens boze ouders die een incassobureau op zich krijgen vanwege verkeerde toeslagen. Zou het zo iemand zijn, vragen ze zich af.

Via Google proberen Peter en Linda de reacties verwijderd te krijgen. Maar dat lukt niet. Op dat moment krijgen Peter en Linda door: "Dit gaat helemaal fout. We moeten de persoon te pakken krijgen, anders houdt het niet op."

'Waar rook is, is vuur'

Want de schade die de twee lijden is aanzienlijk. "In de kinderopvang moet je smetteloos zijn. Men denkt toch: waar rook is, is vuur. Je wordt gewoon kapotgemaakt."

Via gerechtelijke procedures tegen Google en internetproviders is het uiteindelijk gelukt om de identiteit van die anonieme internetpester te achterhalen. Een kwestie van een hele lange adem, zegt Peter.

Veroordeling en erkenning

De anonieme internetpester blijkt een bekende van de twee. De ex van een goede vriend. "Waarom hij dit deed? Geen idee. Daar hebben we geen antwoord op gehad. Dit hadden we nooit verwacht. Op het moment dat we zijn naam hoorden schrokken we enorm. Op het moment dat we hoorden dat hij veroordeeld is, kregen we tranen in onze ogen."

De internetpester is veroordeeld en moet de schade betalen: 17.000 euro. Een bedrag dat in schril contrast staat met wat er is aangericht, zegt Peter. "We hebben er gigantisch veel tijd ingestoken. Maar we moeten vooral veel repareren. Dat heeft ook financiële gevolgen."

De twee zijn blij dat de zaak achter de rug is. "Je krijgt erkenning. We kunnen weer vooruit, weer verder bouwen." Peter en Linda hopen dat hun zaak kan dienen als een waarschuwing. "Pesten op internet is zo makkelijk, maar kan catastrofaal zijn. Wij hopen dat andere slachtoffers steun krijgen door te zien dat het mogelijk is om anonimiteit boven te krijgen. Dat daders weten: dit blijft niet onbestraft."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore