Nederland

Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland neemt toe

02 november 2017 15:22 Aangepast: 02 november 2017 16:56
Beeld © ANP

Voor het tweede jaar op rij is het slechter gesteld met de gelijke behandeling van mannen en vrouwen in Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Gender Gap Index van het World Economic Forum.

Nederland zakt op die ranglijst van de 16de plek naar de 32ste plek. Verrassend: landen als Rwanda, Nicaragua en Barbados staan er beter voor dan Nederland. 

In IJsland, Noorwegen en Finland gaat het het best met de gelijkheid. Dat is op zich geen verrassing, want de Scandinavische landen scoren al jaren goed. 

Over 100 jaar gelijkheid

Wereldwijd neemt de ongelijkheid ook toe. Dat is voor het eerst sinds 2006, toen het World Economic Forum begon met het bijhouden van de gendergelijkheid.

In het huidige tempo duurt het volgens de organisatie 100 jaar duren tot de kloof tussen mannen en vrouwen weg is. Vorig jaar was de verwachting nog dat het 83 jaar zou duren.

Miniatuurvoorbeeld

Economische gelijkheid

Als we inzoomen op de score van Nederland, valt op dat het verschil tussen wat mannen en vrouwen verdienen groter is geworden. Daarnaast zijn er veel minder vrouwen dan mannen met een baan bij wetgevende instanties.

Ook zijn vrouwen met een leidinggevende functie in het bedrijfsleven sterk in de minderheid. Daardoor zakt Nederland op het economische deelgebied van de 76ste plek naar 82ste plek.

Minder vrouwen in de politiek

Ook qua politieke emancipatie scoort Nederland minder dan vorig jaar. Volgens de Zwitserse organisatie is de verhouding man/vrouw in het parlement en in ministeriële posities licht verslechterd. En daardoor streven andere landen ons voorbij op die ranglijst. 

Maar omdat de gegevens van het World Economic Forum uit januari 2016 komen, is die situatie misschien niet helemaal up-to-date. Als de verschuiving van de verhoudingen in de Tweede Kamer en onder de bewindslieden na de verkiezingen van dit jaar wordt meegenomen, dan zou Nederland op dat gebied iets beter moeten scoren. 

Onderwijs

Met het onderwijs in Nederland gaat het wel beter dan vorig jaar. Nederland scoort daar een 1, wat betekent dat er sprake is van volledige gelijkheid. Daarin is Nederland overigens niet uniek, want dat is ook het geval in 26 andere landen. 

`