Nederland

Familie gedode weduwe Mien Graveland dankt justitie: 'Onze wanhoop gehoord'

02 november 2017 11:27
Mien Graveland, in augustus 2014 om het leven gebracht om een kistje met wat sieraden. Beeld © Opsporing Verzocht

De nabestaanden van Mien Graveland, de weduwe die in 2014 overleed na een woningoverval in Helmond, hebben in een brief hun dank uitgesproken aan iedereen die geholpen heeft 'de verdachten voor het gerecht te krijgen'. Hoofdverdachte Rizwan V. werd gisteren veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf.

Medeovervallers Henk van D. en Jacky W. kregen celstraffen van acht en zes jaar opgelegd. "Tijdens de rechtszitting is niet gebleken dat ook maar één van de verdachten een positieve invloed op de samenleving heeft", schrijven de nabestaanden in hun brief. "Dus hoe langer de samenleving tegen hen beschermd blijft, hoe beter."

Verlies 'krijgt geen plekje'

Mien Graveland overleed, zei de rechter, door 'gruwelijk, meedogenloos geweld'. De nabestaanden schrijven dat ze hun moeder 'zijn kwijtgeraakt op onmenselijke wijze'. De uitspraak brengt hun geen voldoening. "Het verlies van onze moeder en oma krijgt geen plekje."

De veroordeelde Rizwan V. had zich aan de deur voorgedaan als medewerker van een energiebedrijf. Daarna sloeg hij de 86-jarige vrouw en bond haar met tiewraps aan een tafelpoot. Ze werd door haar zoon gevonden en kwam uren later in het ziekenhuis te overlijden.

Eén van de daders zou hebben opgevangen dat bij de vrouw een erfenis te halen viel. Maar de buit bleef beperkt tot een geldkistje met wat sieraden, waardeloze overschrijvingskaarten en sleutels.

'Dag en nacht voor ons klaargestaan'

Na ruim twee jaar, en aandacht voor de zaak in onder meer het tv-programma Opsporing Verzocht, konden de daders worden aangehouden. In de brief bedankt de familie de politiemensen 'die kostbare momenten met hun familie en vrienden gemist hebben om tot het resultaat van vandaag te komen'.

Ook Slachtofferhulp en familierechercheurs van de politie krijgen lof toegezwaaid. "Zij hebben letterlijk dag en nacht voor ons klaargestaan." En ze hebben, net als de officieren van justitie, 'ons verdriet, onze onmacht, onze wanhoop, onze angst gevoeld en gehoord'. "Dat doet veel voor ons", besluit de familie.

Meer op rtlnieuws.nl:
Verdachte na fatale overval op weduwe: 'Het liep vreselijk uit de hand'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore