Nederland

'Mishandelingen en verkrachting tijdens ontgroening bij defensie'

02 november 2017 04:15 Aangepast: 02 november 2017 09:07
Archiefbeeld. Beeld © ANP

Schokkende verhalen over ontgroeningsrituelen bij defensie. Drie Nederlandse soldaten hebben hun eenheid in de Oranje-Kazerne in Schaarsbergen in 2014 verlaten na pesterijen, mishandelingen, aanrandingen en een verkrachting.

Dat zeggen de drie soldaten tegen de Volkskrant. De soldaten werden naar eigen zeggen meermaals afgescheept door hun leidinggevenden toen zij hierover kwamen klagen.

Eén van de slachtoffers, soldaat Allan, doet vandaag uitgebreid zijn verhaal in de krant. Hij zegt onder andere over de vernederingen: "Als er een hele groep over je heen staat te pissen en een sergeant moet daarom lachen, dan weet je het gewoon niet meer."

Uiteindelijk zou er bemiddeling van een geestelijk verzorger voor nodig zijn geweest om defensie in 2013 aan te zetten tot een onderzoek. De daders, sergeanten en korporaals, zijn ontheven uit hun functie en overgeplaatst en hebben een 'negatief ambtsbericht' gekregen.

Bewezen

De Commissie van Huishoudelijk Onderzoek (CvHO) onderzocht de klachten destijds. Sommige klachten konden niet worden bewezen, andere wel. Het 'vinger in de kont'-incident werd wel bewezen: twee soldaten moesten tijdens een oefening op de hei hun broek naar beneden doen terwijl een andere militair met een latex handschoen een vinger bij hen naar binnen zou brengen. Een filmpje daarvan werd als bewijs ingediend.

De drie getroffen soldaten hebben veel last gehad van de mishandelingen. Een van hen zou een zelfmoordpoging hebben gedaan. Twee weken geleden heeft deze soldaat aangifte gedaan bij de marechaussee. Daarin spreekt hij over aanranding, mishandeling, afpersing, drugsgebruik en drugshandel, diefstal van munitie en verboden wapenbezit van militairen op de kazerne. De marechaussee heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore