Nederland

Fietsers vinden nog te vaak volle stallingen bij stations

01 november 2017 09:45 Aangepast: 01 november 2017 09:53
Beeld © Archieffoto ANP

Daar sta je dan weer bij het station, met je fiets aan de hand op zoek naar een plekje. En je bent niet de enige: een op de vijf fietsende treinreizigers lukt het niet een stallingsplaats te vinden.

Voor ruim een derde van de niet-fietsende treinreizigers is het ontbreken van voldoende bewaakte rekken zelfs de reden waarom ze niet op de fiets gaan, meldt de Fietsersbond.

Niet alleen treinstations

"De meeste fietsers zijn tevreden met de nieuwe stallingen, blijkt uit ons onderzoek. Maar tegelijkertijd zien we ook dat het aanbod nog steeds tekortschiet’, zegt Wim Bot van de bond. "De vernieuwde stationsstallingen krijgen een positieve beoordeling door de gebruikers. Maar bij veel stations moet nog veel gebeuren. Er zijn veel mensen die niet met de fiets komen omdat ze bang zijn dat de fiets wordt gestolen of beschadigd raakt. Er moeten meer en ruimere rekken komen, waarin treinreizigers snel, gemakkelijk en veilig hun fiets kunnen parkeren. Investeren heeft de allerhoogste prioriteit."

Reizigers maken zich niet alleen druk om het gebrek aan stallingen bij treinstations. Ook bij bus-, tram-, en metrohaltes kunnen ze hun fiets vaak niet kwijt.

De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in stallingen, bijvoorbeeld in Rotterdam en Utrecht. Het nieuwe kabinet heeft eenmalig 100 miljoen euro uitgetrokken voor fietsmaatregelen. Het vorig kabinet heeft samen met provincies ook 80 miljoen uitgetrokken voor nieuwe fietsenstallingen. De stallingen op de grootste knelpunten moeten voor 2020 een stuk meer fietsen kunnen herbergen.

60.000 nieuwe stallingsplekken

De NS erkent dat er een tekort is. "We werken hier met verschillende partijen hard aan. Eerder dit jaar hebben ProRail en NS samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, VNG, IPO, Fietsersbond, FMN, ANWB en Rover een bestuursakkoord gesloten."

Daarin is afgesproken dat er bij de stations met het meest urgente tekort aan fietsparkeerplekken zo snel mogelijk extra parkeercapaciteit wordt gerealiseerd. Bij de stations in Groningen, Delft, Den Haag Centraal, Amsterdam, Ede-Wageningen, Eindhoven, Gouda, Tilburg, Zaandam en Zwolle komen in totaal meer dan 60.000 nieuwe stallingsplekken.
In Utrecht wordt de stalling, die nu al 6000 plekken heeft, de komende maanden uitgebreid met nog eens 1500 plaatsen.

Bekijk ook: dit wordt de grootste fietsenstalling ter wereld:

In augustus filmden we bij station Utrecht Centraal, waar de grootste fietsenstalling ter wereld wordt gebouwd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore