Ga naar de inhoud
Nederland

Automobilist heeft geen idee van technische snufjes in zijn eigen auto

Archieffoto. Beeld © EPA

Cruise control? Distance alert? Verkeersbordenherkenning? Automobilisten maken nog maar weinig gebruik van de nieuwste technische snufjes in hun auto. Ze weten vaak niet eens dat ze erin zitten.

Dat is jammer, vinden RAI Vereniging en de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR), die opdracht gaven om dit te onderzoeken. Want slimme systemen kunnen een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers en het aantal files, zeggen zij. 

Geen instructies gehad

De afgelopen jaren worden nieuwe auto’s steeds meer uitgerust met slimme systemen. Systemen die ervoor zorgen dat auto’s steeds meer zelf kunnen rijden, gevaarlijke situaties op tijd herkennen en ingrijpen. 

Aan het onderzoek van Connecting Mobility deden ruim 1300 zakelijk rijders mee. "De ondervraagde automobilisten weten vaak niet met welke technologie hun auto is uitgerust", stelt verkeerspsycholoog Ilse Harms van Connecting Mobility. Ze 'hebben de technologie niet bewust aangeschaft of hebben onvoldoende instructies gehad'.

Steeds meer automobilisten kiezen automaat

Naast nieuwe snufjes staat bij steeds meer bestuurders ook het gebruiksgemak voorop. Vorige week bleek dat de automaat enorm in opmars is: veel eenvoudiger dan schakelen.