Nederland

Invoering aftapwet uitgesteld tot 1 mei

31 oktober 2017 23:41 Aangepast: 01 november 2017 08:15
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer.

De invoering van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) wordt uitgesteld tot 1 mei 2018. De Wiv, in de volksmond inmiddels de 'sleepwet', zou per 1 januari van kracht worden.

Haagse bronnen zeggen na berichtgeving door Nieuwsuur en NRC Handelsblad dat de wet is uitgesteld.

Het duurt langer om kandidaten te selecteren voor de zogeheten Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Deze commissie moet vooraf bekijken of de inzet van bevoegdheden als het onderscheppen van internetverkeer rechtmatig is. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zal het uitstel woensdag bekendmaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Grote hoeveelheden data

Om de 'sleepwet of 'aftapwet' is veel te doen. De nieuwe wet geeft inlichtingendiensten onder meer ruimere bevoegdheid om data te onderscheppen op de kabel. Tegenstanders vrezen dat de privacy in het geding komt, omdat het mogelijk wordt om grote hoeveelheden data te verzamelen.

Woensdag maakt de Kiesraad bekend of en wanneer er een raadgevend referendum over de wet komt. Om het referendum mogelijk te maken zijn ruim 400.000 handtekeningen verzameld. Aan de Kiesraad om te oordelen of er genoeg geldige steunbetuigingen zijn. Als dat het geval is, wordt het referendum naar verwachting in maart gehouden, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen.

Video: de nieuwe aftapwet: wat er mee kan en wat er tegen is

Meer op rtlnieuws.nl:
300.000 handtekeningen binnen: tapwet-referendum lijkt een feit

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore