Nederland

Personeel azc heeft behoefte aan betere training tegen agressie

31 oktober 2017 20:56 Aangepast: 31 oktober 2017 21:02
Personeel van azc's zou elke maand wel eens met agressie te maken krijgen. Beeld © ANP

Medewerkers van asielzoekerscentra hebben behoefte aan training over hoe ze moeten omgaan met fysiek geweld. Uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) blijkt dat zij weliswaar trainingen volgen, maar daarin onvoldoende vaardigheden ontwikkelen.

Volgens het WODC zouden de trainingen meer op de locaties zelf moeten plaatsvinden.

Maandelijks te maken met geweld

Het merendeel van de medewerkers van azc's heeft ten minste één keer per maand te maken met geweld. Een op de drie zegt er zelfs wekelijks mee te worden geconfronteerd. Met name op opvanglocaties voor alleenstaande minderjarigen hebben medewerkers volgens het WODC-onderzoek extra ondersteuning nodig.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) registreerde over 2016 ruim 5500 agressie-incidenten. Een derde daarvan was gericht tegen het personeel van azc's. In veel gevallen geven medewerkers aan goed met de agressie om te kunnen gaan. Dat ligt anders wanneer het om fysieke agressie gaat waarbij 'zachte' interventies niet werken.

Dat gebeurt het vaakst op jongerenlocaties. Aangenomen wordt dat dit komt doordat de minderjarigen geen familie om zich heen hebben die hen corrigeert.

We hebben geen inspraak zeggen omwonenden:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`