Gezin

Bas (56) vecht voor gescheiden vaders: 'Te vaak wordt alleen naar de moeder geluisterd'

01 november 2017 00:08 Aangepast: 01 november 2017 14:25
Bas met zijn twee zonen, vanwege de privacy niet herkenbaar in beeld.

Jarenlang heeft Bas van 't Hoff (56) gestreden om zijn kinderen weer te zien na de scheiding. Dat lukte. Nu strijdt hij tegen instanties als Jeugdzorg om te voorkomen dat andere vaders hetzelfde drama overkomt. "Er wordt nog te vaak gekozen voor de kant van de moeder."

In 2000 ging de vrouw van Bas van 't Hoff ervandoor. De breuk kwam voor de vader van drie kinderen als donderslag bij heldere hemel. Ze nam de drie kinderen mee: hun dochter, en twee zoons. De kinderen van Bas waren in die tijd nog maar 1, 3 en 5 jaar oud.  

Breuk

Bas zag zijn kinderen de jaren daarna bijna niet. Zijn dochter helemaal niet. "Mijn ex deed er alles aan dat ik ze niet kon zien." De breuk hakte er in. "Je verliest de band die je met de kinderen had. Je raakt van ze vervreemd. Dat is een vreselijk gevoel en je kunt er niets aan doen."

Bas legde zich er niet bij neer. Hij voerde rechtszaak op rechtszaak; gaf er tienduizenden euro's aan uit. Met succes. Na jaren van strijd mocht hij zijn kinderen weer zien en kon het lijmen beginnen. 

Andere vaders helpen

Het verhaal van Bas is geen uitzondering. Volgens de laatste cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer kinderen zonder vader opgroeien. Bijna 1 op de 5 kinderen leeft zonder vader. In 1996 was dat nog maar 13 procent.

Bas is nog niet klaar met zijn strijd. Ook al ziet hij zijn kinderen weer, hij heeft een nieuwe rechtszaak aangespannen tegen instanties als bureau Jeugdzorg. Vandaag diende de zaak in de rechtbank in Leeuwarden, in januari doet de rechter uitspraak. "De instanties hebben jarenlang alleen maar naar de moeder geluisterd en altijd gevonden dat de drie kinderen bij haar moesten blijven. Zij hebben niet professioneel geoordeeld. Ik hoop dat het systeem gaat veranderen."

Wat hij hoopt? "Dat de werkwijze van Jeugdzorg gaat veranderen. Er moet zowel naar de kant van de vader als moeder worden gekeken. Het beleid om één ouder buitenspel te zetten moet worden bestreden."

Luister naar het verhaal van vaders

Voor Bas is niet alles meer te redden. "De band met mijn dochter kan ik niet meer herstellen. Daarvoor is de breuk te lang geweest. Zij is nu in de twintig en zelf ook moeder." Hij vervolgt: "Maar ik hoop dat mijn rechtszaak andere vaders wel kan helpen en kan voorkomen dat zij mee moeten maken wat mij is overkomen."

De vader hoopt dat Nederland naar een systeem gaat, dat in Tsjechië is ingevoerd. Namelijk: "Het Hof in Tsjechië heeft besloten dat het de taak van de overheid is om kinderen ook te beschermen tegen de ouder die hen bij hun andere ouder wil weghouden. In Nederland ondersteunen overheidsinstanties in veel gevallen de ouder die de rechten van de andere ouder schendt. Ik hoop dat dat gaat veranderen."

Meer op rtlnieuws.nl
Bas vocht 10 jaar om zijn kinderen te zien na scheiding; hij is geen uitzondering

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore