Nederland

Misstanden gemeld bij zorgorganisatie Brabant: 'Mensen liggen dagen in eigen ontlasting'

31 oktober 2017 15:56 Aangepast: 31 oktober 2017 16:03
Thebe-medewerkers voerden in 2014 actie bij het hoofdkantoor van de zorginstelling in Breda. Beeld © ANP

Medewerkers van woonzorgcentrum Thebe in Breda doen een boekje open over 'grove misstanden' bij de tehuizen van de organisatie. De situatie is voor zowel bewoners als voor personeel niet vol te houden, zeggen ze.

Vakbond FNV Zorg & Welzijn zegt dat het voorkomt dat bewoners dagen in hun eigen ontlasting liggen omdat bedden niet worden verschoond. Ook zouden collega's vaak weken achter elkaar zes dagen moeten werken omdat er niet genoeg mensen zijn.

Zwartboek

Morgen wordt een zwartboek door de bond gepresenteerd. Daarin staan 305 door Thebe-medewerkers aangedragen 'misstanden' in de woonzorgcentra.

Die zijn ontstaan door een 'chronisch personeelstekort' en de inzet van flexwerkers en uitzendkrachten. "Veel mensen gaan uit dienst, doordat ze het niet langer volhouden onder de veel te hoge werkdruk. Dat leidt tot meer druk en meer ziekte."

Overuren

Naast de roosterproblemen zouden overuren niet of onvoldoende uitbetaald worden. Ook zou er een angstcultuur binnen Thebe zijn.

Volgens de bond zijn de wantoestanden bij Thebe, waar zo'n 4000 medewerkers in dienst zijn, van de zomer al aangekaart bij de directie. "Maar daar wordt niets mee gedaan'', zegt een woordvoerster. 

Thebe herkent zich niet in het beeld

De problemen staan volgens FNV niet op zichzelf; ze zijn 'exemplarisch voor heel de sector'.

Thebe zegt in een reactie zich 'totaal niet' te herkennen in het beeld dat door de vakbond wordt geschetst. De oorzaak van de hoge werkdruk komt volgens het bedrijf door de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg. "We doen ons uiterste best om oplossingen te zoeken waarmee we de goede zorg aan cliënten voort kunnen zetten en de werkdruk voor onze medewerkers zoveel mogelijk kunnen verlichten'', aldus Thebe.

Waarom de werkdruk in de zorg zo hoog is:

Zo'n 680.000 mensen in Nederland werken in de zorg. De helft van hen hebben last van hoge werkdruk en hebben door papierwerk minder tijd voor hun cliënten. In onze serie Lieve Premier legden we uit hoe dat komt.

 

`