Nederland

Agent lokt Nederlandse tieners in val voor kopen pistool via dark web

31 oktober 2017 11:31 Aangepast: 31 oktober 2017 11:50
Archiefbeeld van een pistool met een demper. Beeld © Getty

Twee tieners van 15 en 18 jaar zijn gearresteerd voor het kopen van een pistool met demper en munitie. Ze dachten het wapen anoniem via het dark web te kopen, maar bestelden het bij een undercoveragent.

De 18-jarige uit Duiven, een plaats tegen de Duitse grens in Gelderland, stuurde de 15-jarige Amsterdammer naar de afspraak om het wapen op te halen. Dat was op woensdag 25 oktober in Breda.

In plaats van het pistool op te halen bij de verkoper werd hij opgewacht door een undercoveragent. Daarna werd de Duivenaar, die op zijn bestelling aan het wachten was op Amsterdam Centraal, opgepakt.

De mannen worden verdacht van het kopen van een pistool met demper en munitie. Over de reden waarom de twee tieners een wapen wilden kopen, wil een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) nog niets zeggen: "Het onderzoek is nog in volle gang."

Ook over de hoogte van de geëiste straf wil het OM nog niets kwijt. 

Werken onder dekmantel

​Dit soort undercoveracties worden uitgevoerd door de eenheid Werken onder dekmantel (Wod) en komen de laatste tijd vaker voor op het dark web, waar mensen denken anoniem drugs, wapens en gestolen creditcards te kunnen kopen. 

Donderdag 2 november worden er vier strafzaken over het kopen van wapens op het dark web behandeld. In die vier strafzaken staan vijf verdachten voor het hekje. Zij worden allemaal verdacht van het aanschaffen van een wapen op het dark web.

Luger-pistool

Twee maanden geleden werd een Nederlandse oud-militair veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf omdat hij via het dark web een Luger-pistool met 48 patronen probeerde te kopen. Volgens de rechter had hij geen 'verkeerde motieven': de man kocht het pistool om zijn gezin te beschermen tegen een mogelijke terroristische aanslag. 

Naast de voorwaardelijke celstraf moet de man 120 uur taakstraf uitvoeren en een geldboete van 1500 euro betalen. 

Wat kun je allemaal op het dark ​web?

Lees op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`