Nederland

Veel minder leven in Noordzee door sleepnetten

30 oktober 2017 18:00 Aangepast: 30 oktober 2017 18:17
Beeld © ANP

Het aantal dieren in de Noordzee is de afgelopen 25 jaar flink achteruitgegaan. Er zijn vooral minder dieren die in of of de zeebodem leven, zoals schelpdieren, kreeftachtigen en zee-egels.

Het aantal zeevissen en zeevogels veranderde in deze periode niet of nauwelijks. Een van de belangrijkste oorzaken voor de afname van bodemdieren in de Noordzee, is de boomkorvisserij. Dat is een methode waarbij sleepnetten met kettingen over de bodem worden getrokken. 

Klimaatverandering

De ongeveer 140 soorten dieren die in de Noordzee voorkomen zijn gemiddeld met meer dan 30 procent afgenomen, blijkt uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds over biodiversiteit (periode 1990-2015), waarvoor het CBS berekeningen heeft gedaan.

De afname komt voor een belangrijk deel op het conto van de boomkorvisserij. Een andere belangrijke oorzaak is de klimaatverandering, waardoor opgroeiende vissen op jongere leeftijd wegtrekken.

Wel vooruitgang in Ooster- en Westerschelde

In de Oosterschelde en Westerschelde is het beeld anders. Daar boekte het dierenleven over de hele linie een lichte vooruitgang. In de Waddenzee, waar de mechanische kokkelvisserij is gestopt, en aan de kust is geen sprake van achteruitgang.

De toename van de bruinvis in het Nederlandse deel van de Noordzee komt vooral doordat ecosystemen elders veranderen.

`