Nederland

Oud-KNIL-soldaten krijgen van Defensie alsnog een medaille

30 oktober 2017 10:04 Aangepast: 30 oktober 2017 13:40
Soldaten van het KNIL op patrouille op Borneo (1948).

Defensie gaat alsnog militairen die in het Koninklijk Nederlands-Indische leger (KNIL) hebben gediend, een medaille geven.

De laatste nog levende Molukkers die voor Nederland hebben gevochten in het koloniale leger in Indonesië, worden ontvangen op landgoed De Zwaluwenberg en krijgen de medailles waarop ze recht hebben alsnog uitgereikt. Ook worden ze erkend als veteraan.

Vechten tegen Japanners en Indonesiërs

KNIL'ers verdedigden de kolonie in de Tweede Wereldoorlog tegen Japan en vochten daarna tegen de Indonesiërs die zich wilden losmaken van Nederland. Toen Indonesië onafhankelijk werd, werden de Molukse militairen overgebracht naar Nederland.

Maar hier kregen ze vaak geen veteranenpensioen en soms ook niet alle soldij uitbetaald. Vertegenwoordigers van de veteranen touwtrekken al jaren met de Nederlandse regering over genoegdoening. Die kwestie staat los van de eer die Defensie hun nu wil bewijzen.

De Molukse gemeenschap noemt de waardering voor de oud-militaren een historische doorbraak. "De KNIL-militairen hebben voor het vaderland gevochten, maar kregen nooit de waardering waarop ze recht hebben", zegt Leo Reawaruw van actiegroep Maluku4Maluku.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore