Nederland

Maastrichtse Sint Servaasbrug op Nederlandse euromunten

29 oktober 2017 09:59 Aangepast: 30 oktober 2017 08:31
De Sint Servaasbrug werd gebouwd uit de dertiende eeuw. Beeld © ANP

De Maastrichtse Sint Servaasbrug wordt voortaan afgebeeld op nieuwe euromunten. Het vervangt niet de beeltenis van koning Willem-Alexander, maar de brug wordt het nieuwe piepkleine muntmeesterteken.

De keuze voor de Maastrichtse brug is een verwijzing naar het Verdrag van Maastricht uit 1992, waar de basis werd gelegd voor de invoering van de euro in de toen nog twaalf landen van de Europese Gemeenschap (EG). Daarnaast komt de nieuwe muntmeester, de algemeen directeur van de Koninklijke Munt, uit de Limburgse hoofdstad. 

'Vervangt koerszettende zeilen'

Het is een traditie dat muntmeesters de munten voorzien van een eigen muntmeesterteken. De afgelopen veertien jaar waren dat de 'koerszettende zeilen', in 2002 was het een 'vruchtdragende wijnrank met ster'. 

Mochten die omschrijvingen nu niet direct een belletje doen rinkelen, dan kan dat kloppen: het muntmeesterteken is niet groter dan een paar millimeter, maar het staat echt op elke Nederlandse munt.

Het piepkleine muntmeesterteken
Miniatuurvoorbeeld

Een euromunt uit 2001. Het muntmeesterteken, 'hier de  vruchtdragende wijnrank met ster', is rood omcirkeld

De Sint Servaasbrug is naar alle waarschijnlijkheid de oudste nog bestaande brug van Nederland en werd gebouwd aan het einde van de 13e eeuw.  

Meer op rtlnieuws.nl:
Koninklijke Nederlandse Munt staat te koop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`