Nederland

Voetgangers vaakst slachtoffer ongeluk in donkere novembermaand

28 oktober 2017 11:23 Aangepast: 28 oktober 2017 11:50
Voetgangers zijn in het donker slecht zichtbaar. Beeld © ANP

Het is bijna november en dat is voor het verkeer een beruchte maand. Elk jaar zijn dan de meeste ongelukken met fietsers en met name voetgangers. De politie en de verzekeraars roepen voetgangers op om hun zichtbaarheid te vergroten met reflecterende kleding.

Vooral voetgangers zijn kwetsbaar in de donkere, regenachtige maand november. Ze zijn gemiddeld vier tot vijf keer vaker betrokken bij verkeersongelukken dan in het voorjaar en de zomer.

Donker en slecht weer

Het verschil is vooral te wijten aan het gebrek aan zichtbaarheid van voetgangers, met name als het slecht weer is gebeuren meer ongelukken.

ZIE OOK: Politie bezorgd over aantal dodelijke ongelukken met e-bikes

Fietsers zijn in de donkere herfst- en wintermaanden ongeveer drie keer vaker bij een ongeluk betrokken, aldus het rapport dat in opdracht van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeersbureau VIA is opgesteld. Het is gebaseerd op ongevalsstatistieken die tussen 2014 en 2016 zijn verzameld. De organisaties noemen het 'ronduit zorgelijk' dat het aantal ongelukken met voetgangers zo fors toeneemt als het donker en regenachtig is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore