Nederland

Tienduizenden 'slimme' gasmeters mogelijk onveilig, ze kunnen lekken

28 oktober 2017 07:24 Aangepast: 28 oktober 2017 10:23
Beeld © iStock

Mogelijk zijn zo'n 40.000 'slimme' gasmeters van het merk Landis en Gyr G4/G6 (4.2 generatie) onveilig. De meters zouden zo snel mogelijk moeten worden vervangen omdat ze gas kunnen lekken.

Dat zeggen emeritus hoogleraar veiligheid Ben Ale van de TU Delft en onafhankelijk technisch onderzoeker Peter Coppes in het consumentenprogramma Kassa.

Risico op gaslek

Volgens Ale hebben de meters een te kort aangesneden schroefdraad, waardoor gas kan lekken. Als de koppeling te strak wordt aangedraaid, wordt het risico op lekken groter. De koppeling zou zelfs kunnen afbreken als er bijvoorbeeld een stofzuiger tegenaan valt.

Netbeheerder Stedin heeft inmiddels al zijn bijna 15.000 gasmeters met de productiefout vervangen. Zes andere netbeheerders hebben dat nog niet gedaan, maar gaan dat wel 'binnen afzienbare tijd' doen.

Risico's op korte termijn?

Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van gas- en elektriciteitsnetbeheerders, stelt in een verklaring aan Kassa alsnog alle meters met een te korte schroefdraad te willen vervangen. Reden hiervoor is dat het niet zeker is dat de betreffende meters de normale levensduur van minimaal twintig jaar mee kunnen gaan. 

Netbeheer Nederland stelt dat consumenten zelf geen actie hoeven te ondernemen en dat de meters in de tussentijd veilig zijn. Dat blijkt volgens hen uit onderzoek van certificeringsorganisatie Kiwa. Maar deskundigen Ale en Coppes denken daar dus anders over.

De uitzending van Kassa is vanavond om 19.05 uur op NPO1.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`