Nederland

Buma: kabinet zal uitslag sleepwetreferendum negeren

28 oktober 2017 06:33 Aangepast: 28 oktober 2017 13:30
Beeld © ANP

In maart volgend jaar vindt het referendum over de zogenoemde sleepwet plaats, maar hoe de uitslag ook zal zijn, het kabinet zal die negeren.

Dat zegt CDA-leider Sybrand Buma in de Volkskrant. "Hier ga ik uiteindelijk de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum. En ik wil dat die sleepwet doorgaat." Volgens Buma denkt de rest van de coalitie er ook zo over. 

Leent zich niet voor referendum

Met de sleepwet - ook wel tapwet genoemd - wordt de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten bedoeld. Die maakt het mogelijk om bij het volgen van verdachten ook de communicatie van onschuldige burgers af te tappen.  

Buma noemt het referendum 'een rest uit het verleden' en ziet daarom ook niet goed hoe de uitslag moet worden overgenomen, 'terwijl we eigenlijk al hebben afgesproken dat we van het raadgevend referendum af willen'. Hij vindt de wet een 'buitengewoon ingewikkeld ding met enorme consequenties als het niet doorgaat', waarop je niet met een simpelweg ja of nee kunt antwoorden. Daarom zou het onderwerp zich niet lenen voor een volksraadpleging.

ZIE OOK: Wat staat er écht in de tapwet?

Ook het samenvallen van het referendum met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 'klopt gewoon niet', zegt Buma. Niet in iedere gemeente vinden dan verkiezingen plaats. "Op sommige plekken krijgt je dus een opkomst van 10 procent voor het referendum en op andere plekken van 70 procent."

Ben je echt het haasje met de nieuwe aftapwet?

 

`