Nederland

'In de Randstad woon je ongelukkig, onveilig en ongezond'

27 oktober 2017 03:53 Aangepast: 27 oktober 2017 09:57
Het centrum van Amsterdam zit vol met hippe plekken, maar er is ook een gedeelte buiten de ring Beeld © Archieffoto ANP

Het valt wel mee met de Randstad als the place to be. Volgens onderzoek van de Rabobank en de Universiteit van Utrecht is de Randstad de streek waar de mensen het ongelukkigst, het ongezondst en het onveiligst zijn, schrijft het AD.

Dat beeld komt naar voren uit de Brede Welvaartsindicator die later vandaag wordt gepresenteerd. Die vergelijkt de regio's van Nederland met elkaar en kijkt daarbij naar meer dan alleen hoeveel geld er wordt verdiend.

Beter voor elkaar 

En als je er dus breder naar kijkt, is Noord-Drenthe een veel betere plek om te  wonen. Luchtkwaliteit, sociale samenhang in de buurt, de balans tussen werk en privé: Drenten hebben het allemaal beter voor elkaar dan de gemiddelde Rotterdammer of Amsterdammer, ondanks alle aandacht die deze steden krijgen. 

"Deze cijfers geven een beeld over de hele stad, ook het gedeelte buiten de ring. En dan zie je dat mensen het in andere regio's veel beter hebben", zegt Rabobank onderzoeker Martijn Badir tegen de krant. 

Behalve Noord-Drenthe zijn ook het Gooi, Zuidwest-Friesland, de Achterhoek en grote delen van Overijssel streken waar de mensen het beter hebben.

Welvaart in brede zin blijft achter

Volgens de onderzoekers is Nederland al terug op het niveau van voor de crisis als er puur gekeken wordt naar het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking, dus sec hoeveel er wordt verdiend. Maar voor de welvaart in brede zin geldt dit nog niet.

Die graadmeter liet pas afgelopen jaar weer een duidelijk stijgende lijn zien. Het ingezette welvaartsherstel is onder meer te danken aan het dalen van de werkloosheid. Verder is de gemiddelde tevredenheid met het leven toegenomen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore