Nederland

Kabinet: Nederlandse techniek in vijandelijke raketprogramma's

26 oktober 2017 00:33 Aangepast: 26 oktober 2017 08:03

Volgens het kabinet zou in Iran, Pakistan en Syrië Nederlandse technologie kunnen zijn gebruikt in massavernietigingswapens of raketprogramma's.

Nederlandse veiligheidsdiensten hebben hiervoor in een aantal gevallen aanwijzingen gevonden, melden de demissionaire ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Klaas Dijkhoff (Defensie). 

'Nederland is supermarkt'

Als dit zo is, dan zal de douane dat onderzoeken en kan het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaan, zeggen de ministers.

Zij reageren op Kamervragen van de VVD naar aanleiding van uitlatingen van de baas van de militaire inlichtingendienst MIVD, generaal-majoor Onno Eichelsheim. Die zei vorige maand dat de Nederlandse inlichtingendiensten jaarlijks een 'substantieel' aantal buitenlandse pogingen verstoren om aan kennis en materialen voor massavernietigingswapens te komen.

Massavernietigingswapens zijn chemische, biologische of nucleaire wapens. Volgens Eichelsheim is ons land 'bijna een supermarkt voor landen die dit soort wapens willen ontwikkelen' en zijn Nederlandse bedrijven zich hier niet van bewust. 

Wat doet de UCP?

  • De gezamenlijke eenheid Unit Contraproliferatie (UCP) van de MIVD en de AIVD houdt zich bezig met het tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens en doet onderzoek naar heimelijke programma’s in risicolanden.
  • Hoe vaak deze eenheid pogingen verhindert, wil de dienst niet zeggen. Bij de UCP werken enkele tientallen mensen.
  • Naar het ministerie van Buitenlandse Zaken gaan ieder jaar tientallen ambtsberichten om bijvoorbeeld een exportvergunning tegen te houden.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore