Nederland

Extra vitamines slikken zinvol? 'De regel 'hoe meer hoe beter' geldt nooit'

11 november 2017 19:31 Aangepast: 11 november 2017 20:32
Archieffoto. Beeld © iStock

Van vitamine C, D en A tot aan probiotica, visolie, ijzer en magnesium. Het assortiment voedingssupplementen en vitaminepillen bij de drogist wordt almaar groter. Nu het kouder wordt buiten en de griep in de lucht hangt, slikken veel mensen extra vitamines. Maar wat werkt nou wel en wat niet?

Wie griep wil voorkomen door vitamines te slikken, komt van een koude kermis thuis. "Griep krijg je namelijk niet van een tekort aan vitamines, maar door het overdragen van mens op mens", vertelt hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Jaap Seidell. "Als je dat wil voorkomen moet je uit de buurt blijven van mensen die verkouden zijn." 

Ongezond leven

De meeste vitamines kun je volgens de hoogleraar gewoon uit gezonde voeding halen. "Het slikken van tabletten om een ongezond leven te compenseren is niet verstandig en bovendien geen oplossing", vertelt hij. 

Toch heeft het volgens huisarts Job Nievaart wel zin als er sprake is van een vitaminetekort. Iets dat hij bij veel van zijn patiënten voorbij ziet komen. "Ik ben wel een voorstander van het bijslikken van vitamines", zegt Nievaart. "Veel mensen voelen zich er echt beter door en merken verschil."

Zonlicht

De vitaminetekorten die Nievaart ziet verschillen per persoon, maar in de herfst en winter gaat het vaak om een tekort aan vitamine D. Hierdoor kun je je lusteloos en moe voelen.

"Deze vitamine zit in voedsel, maar wordt vooral aangemaakt in ons lichaam door zonlicht." In de winter worden de dagen korter, zijn we over het algemeen minder buiten en laat de zon zich maar weinig zin. "Het bijslikken van deze vitamine heeft dan ook wel degelijk effect". 

Meten is weten

De meeste vitamines die je lichaam niet kan gebruiken, of waar het genoeg van heeft, plas je weer uit. Met het slikken van niet oplosbare vitamines, zoals A,D,E en K, moet je volgens de huisarts wel extra alert zijn. "Het gaat bij vitamines slikken nooit om 'hoe meer hoe beter'. Houd je vooral aan de aanbevolen hoeveelheden die op de verpakking vermeld staan."

Wie echt wilt weten of het bijslikken van vitamines überhaupt nodig is kan dit volgens Nievaart het beste laten testen. Op die manier slik je geen overbodig vitamines en weet je precies waarmee je je gezondheid weer een beetje kunt opkrikken. 

 

 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore