Nederland

Raad van State: verslagen crisisteam MH17 hoeven niet openbaar

25 oktober 2017 10:22 Aangepast: 25 oktober 2017 15:13
Het wrak van de neergestorte Boeing 777, gereconstrueerd voor het onderzoek. Beeld © ANP

De verslagen van vergaderingen die ministers hadden over de afhandeling van de ramp met MH17 hoeven niet in hun geheel openbaar te worden gemaakt. Dat heeft de Raad van State in hoger beroep geoordeeld.

De zaak was aangespannen door de NOS, de Volkskrant en RTL Nieuws tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het gaat om de stukken van twee crisisteams: de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (waarin onder anderen de premier en de minister van Veiligheid en Justitie zitten) en de Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing. 

'Onbelemmerd spreken'

Alles bij elkaar zijn het 255 documenten, liet het ministerie eerder weten. Een deel daarvan was al wel vrijgegeven, maar publicatie van de rest werd tegengehouden. In februari besloot de rechtbank Midden-Nederland dat het ministerie bij elk verslag moest bekijken wat openbaar kon worden gemaakt.

Het ministerie ging daartegen in beroep: publicatie zou schadelijk kunnen zijn voor het vertrouwelijk overleg tussen ministers en de relatie met andere landen. De Raad van State is het daarmee eens, blijkt uit de uitspraak. Daarin staat onder meer dat deelnemers aan de vergaderingen onbelemmerd met elkaar moeten kunnen spreken.

'Slecht verdedigbaar'

Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, noemt het 'zeer teleurstellend' dat de Raad van State niet 'over zijn eigen schaduw heen springt en kiest voor minder in plaats van meer openbaarheid'. Klein: "Wij vinden het, net als de rechter eerder oordeelde, slecht verdedigbaar dat deze verslagen integraal geheim zouden moeten blijven. Zeker in de zaak-MH17, die zulke diepe wonden heeft geslagen."

De NOS, de Volkskrant en RTL Nieuws proberen samen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur meer informatie boven tafel te krijgen over de nasleep van de ramp met MH17. Vanwege de enorme impact van de ramp willen zij de gang van zaken zo goed mogelijk reconstrueren.

Nabestaanden MH17 overwegen Oekraïne aan te klagen

"Het luchtruim had dicht gemoeten", zegt Thomas Schansman, die zijn 18-jarige zoon Quinn verloor bij de ramp met MH17.

Meer op rtlnieuws.nl:
Nieuwe BUK-foto MH17 lijkt gemaakt in Donetsk

`