Nederland

Geen 186 leerlingen, maar 40: gevolgen voor omstreden islamitische school

24 oktober 2017 20:05 Aangepast: 24 oktober 2017 20:17
De middelbare school Cornelius Haga Lyceum voor de verbouwing. Beeld © ANP / Archieffoto

Op de islamitische middelbare school in Amsterdam zitten niet de geschatte 186 leerlingen, maar 40. En dat heeft grote gevolgen voor de financiering.

Dit schooljaar begonnen voor het eerst de lessen op het Cornelius Haga Lyceum, de nieuwe islamitische middelbare school van Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) in Amsterdam. Maar het aantal leerlingen valt tegen. De school had geschat dat er 186 leerlingen in het eerste schooljaar zouden beginnen. Uit gegevens van de gemeente Amsterdam blijkt nu dat het er maar 40 zijn.

LEES OOK: Nieuwe islamitische middelbare school heeft veel minder leerlingen dan verwacht

Financiering van de overheid

Het kleine aantal leerlingen kan grote gevolgen hebben voor de school. Elke school krijgt op basis van het aantal leerlingen een financiering van de overheid. Het is niet duidelijk hoeveel dat precies is, maar in 2015 ging het gemiddeld om 7.863 euro per leerling.

Op 1 oktober was de peildatum. Dan wordt het aantal leerlingen gecontroleerd. Is dat aantal flink lager dan de schatting, dan zal het ministerie het te veel betaalde geld bij de school in mindering brengen.

'We krijgen eerder vrij om naar de moskee te gaan':

Ophef

Er ontstond ophef over de school toen bleek dat een bestuurslid via Facebook zijn sympathie voor Islamitische Staat had geuit. Staatssecretaris Dekker weigerde daarom geld aan deze school te geven. De rechter oordeelde dat hij dat wel moest doen omdat de rest van het bestuur afstand van het bericht nam en het bestuurslid inmiddels was vertrokken.

De school was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer lezen op rtl.nieuws.nl:

Gefrustreerde Dekker moet toch betalen voor nieuwe islamitische school

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore