Nederland

Wegbezuinigde Yvonne noemt topsalaris zorgbestuurder 'heel zuur'

24 oktober 2017 16:33 Aangepast: 24 oktober 2017 16:44
Archieffoto Beeld © ANP

Er is veel verontwaardiging ontstaan over topsalarissen in de zorg. Ook vanuit de sector klinken kritische geluiden over de hoogte van de beloningen. Zo krijgt de topman van Cordaan 290.000 euro per jaar, terwijl huishoudelijke hulp Yvonne nog maar een halfjaar geleden werd wegbezuinigd.

Yvonne heeft achttien jaar bij Cordaan gewerkt. Afgelopen mei werd het contract beëindigd, waardoor Yvonne en 22 van haar collega's plotseling op straat stonden. Cordaan vond Yvonne en de anderen te duur. En het is best wrang als dan blijkt dat topman Eelco Damen in z'n eentje bijna drie ton verdient, zegt Yvonne.

Onrechtvaardig

"Ik gun mensen die lang gestudeerd hebben hun salaris. Dat artsen en doktoren meer verdienen dan de mensen aan het bed, vind ik heus zo gek niet", zegt ze. "Maar de verschillen tussen de top en de werkvloer zijn gewoon veel te groot. Ze krijgen echt belachelijk veel, veel meer dan de balkenendenorm. Dat is onrechtvaardig."

Overal in de zorg moet bezuinigd worden, zegt Yvonne. "Ik kwam over de vloer bij mensen die moeten rondkomen van een AOW'tje. Onder hen was ook een oudere dame die maar eens per week een douche nam uit vrees voor een te hoge energierekening. Als de topman dan zo'n hoog bedrag verdient, is dat heel zuur. Hij heeft er geen idee van wat er op de werkvloer speelt."

Lager salaris

Yvonne is sinds mei aan het solliciteren. En dat valt haar nog niet mee. Haar leeftijd helpt niet mee. "Ik ben 57 en kan solliciteren bij de organisatie die een samenwerking heeft met de gemeente. Alleen krijg ik dan geen vast contract en moet ik genoegen nemen met een veel lager salaris."

Dat salaris is netto minder dan een tientje per uur. "Hiervoor verdiende ik 13,40. Dat was misschien geen vetpot, maar ik was er wel heel tevreden over."

Meer op rtlnieuws.nl:
De top 50 van best verdienende bestuurders in de zorg

`