Nederland

'Minder fit, vermoeider, futlozer': Agnes lijdt onder gevolgen nachtwerk

24 oktober 2017 13:02 Aangepast: 24 oktober 2017 18:51
Agnes Vroegh Beeld © FNV

Een verstoord slaapritme, overgewicht en een futloos gevoel. Agnes Vroegh draait al meer dan twintig jaar nachtdiensten en ondervindt daar nu de consequenties van. "Ik merk dat ik er op jonge leeftijd makkelijker mee om kon gaan."

Agnes (56) werkt als procesoperator bij een bedrijf dat grondstoffen maakt voor de voedingsindustrie. Bij storingen moet ze in actie komen. Agnes werkt 's nachts en slaapt overdag. Of nou ja, ze doet haar best.

Slaapstoornis

"Ik merk dat ik zo langzamerhand een slaapstoornis aan het ontwikkelen ben", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Ik slaap gemiddeld iets van vijf uur per nacht. De effecten zijn groter nu ik ouder ben. Vroeger was ik sneller fit, tegenwoordig is dat niet meer zo. Ik heb echt een rustperiode nodig om te herstellen. Vergeleken met mensen met een regelmatig ritme ben ik minder fit, vermoeider en wat futlozer."

Lees ook: Honger, hoofdpijn en zelfs darmklachten: dit is waarom nachtdiensten slecht voor je zijn

Verder kampt Agnes met overgewicht. Iets dat bij nachtwerkers veel voorkomt, zegt ze. "Ik probeer er rekening mee te houden. Als ik moe en slaperig ben, heb ik al snel de neiging zoetigheid te pakken. Mijn eetpatroon is sowieso verstoord. Vroeger at ik 's nachts weleens een zak snoep leeg. Dat doe ik niet meer. En ook koffie en energiedrank heb ik geminderd. Die suikers en die koffie: even een oppepper, maar daarna zak je dubbel zo snel in elkaar. Dat heeft eigenlijk geen effect."

Leuke baan

Agnes heeft een leuke baan, zegt ze. En het heus niet zo dat 's nachts werken alleen maar ellende oplevert. "Overdag ben ik thuis. Een doktersbezoek bijvoorbeeld kan dan gewoon. En ook 's zomers is het ideaal."

Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat werknemers die regelmatig nachtdiensten doen, een hoger risico lopen op diabetes en hart- en vaatziekten. In Nederland zijn bijna 1,3 miljoen mensen die soms of regelmatig 's nachts werken. Dat gebeurt vooral in de horeca, zorg, industrie en vervoerssector. Nog veel meer Nederlanders (5,5 miljoen) werken soms of regelmatig buiten reguliere kantoortijden.

Miniatuurvoorbeeld

Meer op rtlnieuws.nl:
Meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten door nachtdienst

RTL Nieuws
`