Nederland

Deel Europarlement wil stemming over afschaffen zomertijd

23 oktober 2017 19:38 Aangepast: 30 oktober 2017 11:28
De beoogde energiebesparing zou volgens een werkgroep van het Europees parlement niet worden bereikt.

Het is een grote ergernis voor veel mensen: het verzetten van de klok. Maar misschien is het straks niet meer nodig.

Een groeiende groep leden van het Europees Parlement vindt de EU-regeling over het verzetten van de klok onnodig en wil hierover een resolutie in stemming brengen. Waarschijnlijk gebeurt dat in december.

Het gaat om een niet-bindende resolutie die nog niet af is. Mochten de initiatiefnemers een meerderheid van het Europarlement achter zich krijgen dan dient de resolutie als een advies voor de Europese Commissie. Mocht de Commissie het er mee eens zijn, dan kan het een voorstel indienen om de zomertijd af te schaffen. Daarna volgt dan nog een langdurig wetgevingsproces.  

Meerderheid nog ver te zoeken

Mocht dat allemaal gaan zoals de initiatiefnemers het willen zijn we zeker twee jaar verder, vertelt Kees Bos, woordvoerder van Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik (CDA). Schreijer-Pierik pleit al jaren voor het afschaffen van de zomertijd. Volgens Bos is het Europarlement in ieder geval voorstander is van afschaffing.

Dat is wat te rooskleurig voorgesteld. Een woordvoerder van Europarlementariër Pavel Svoboda, die het initiatief leidt in het parlement, zegt in een e-mail dat het initiatief op dit moment gesteund wordt door 70 parlementsleden. In totaal zijn er 751 Europarlementariërs, om de niet-bindende resolutie aan te nemen zijn 376 stemmen nodig. 

Werkgroep

In het Europarlement heeft een speciale werkgroep de voor- en nadelen van het verzetten van de klok onderzocht. De gedachte achter zomertijd is dat je zo zou kunnen bezuinigen op verlichting. Maar het energiebesparende effect is omstreden: de beoogde energiebesparing zou volgens deze werkgroep niet worden bereikt. 

De maatschappelijke kosten als gevolg van het verzetten van de klok raamt de Duitse hoogleraar Till Roenneberg, die al veertig jaar de invloed van de klok op het bioritme van mensen bestudeert, alleen al voor Duitsland op 60 miljard euro per jaar.  

70 landen verzetten de klok

Op dit moment zijn er ongeveer zeventig landen die twee keer per jaar (zomer en winter) de klok verzetten. Duitsland was de eerste. Op die manier moest er tijdens de Eerste Wereldoorlog bespaard worden op kolen. Een dag later volgde Nederland. 

Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd weer afgeschaft omdat die het ritme van de mens zou verstoren. De oliecrisis van 1973, die tot een golf van energiebesparende maatregelen leidde, was voor veel Europese landen, waaronder Nederland in 1977, aanleiding om opnieuw de zomertijd in te voeren. 

Finland wil referendum

Er zijn ook landen waar zomertijd niet bestaat zoals Canada en Australië. In Finland wil een meerderheid van de bevolking een referendum over het onnodige verzetten van de klok. Verder is binnen Europa het thema vooral in Spanje een met regelmaat terugkerend onderwerp.

Spanjaarden zouden zelfs in de verkeerde tijdszone leven. Het land hoort geografisch gezien in dezelfde zone als Portugal en Engeland. Een parlementaire commissie pleitte daarom een paar jaar geleden al voor het permanent terugzetten van de klok.

Nederland

In Nederland haalde de actiegroep Stop de Zomertijd onlangs 33.000 handtekeningen op.

Woensdag houdt de leider van de EU-werkgroep een persconferentie. 

Zomertijd: dit is waarom we het doen

Waarom zetten we de klok in het voorjaar vooruit?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore