Ga naar de inhoud
Nederland

Paulien werd gered door de buurman: 'Voor altijd een band'

Paulien werd gered door snel handelen van haar man en de buurtman Beeld © RTL Nieuws

Paulien, moeder van drie kinderen, lag 's ochtends bewusteloos met hartproblemen in bed. Haar buurman Antoine was er binnen anderhalve minuut bij om haar hart weer op gang te brengen. Daardoor kan ze het nu navertellen.

Er is in Nederland altijd wel iemand in de buurt die kan reanimeren. Ons land telt namelijk 170.000 geregistreerde burgerhulpverleners. Paulien uit het Limburgse Ospel werd gered door dit systeem.

Toen haar man ontdekte dat zijn vrouw niet meer bij bewustzijn was, belde hij gelijk 112. De 112-medewerker zette de burgerhulpverlening in en stuurde een ambulance.

Verschil tussen leven en dood

Al na anderhalve minuut stond buurman (en burgerhulpverlener) Antoine op de stoep. "Ze had me eerder al eens verteld dat ze zich niet zo goed voelde. Toen ik de melding binnenkreeg, wist ik meteen dat het om haar ging. Met de schok van een automatische externe defibrillator​ (AED) hebben we haar weer teruggehaald."

Paulien: "Dat is geweldig. De snelle hulp van Antoine heeft letterlijk het verschil tussen leven en dood gemaakt", zegt Paulien. "Als ik op de ambulance had moeten wachten, dan had ik het waarschijnlijk niet gered. En als ik het wel had gered, was het maar de vraag hoe ik eruit gekomen was."

Lees door onder kader

Hoe werkt burgerhulpverlening?

  1. je hebt een reanimatiediploma en je meld je aan bij een oproepsysteem in jouw buurt.
  2. iemand in je buurt belt 112 bij een hartstilstand.
  3. je krijgt een oproep op je mobiel.
  4. kun je even weg? Ga dan zo snel mogelijk naar het slachtoffer.
  5. samen met andere burgerhulpverleners start je met reanimeren en sluit je een AED aan.
  6. je gaat door met reanimeren tot de ambulance arriveert en het personeel de reanimatie overneemt.

Antoine kwam sinds 2008 al 17 keer in actie, waarvan acht keer met succes. Hij is er vaak als eerste bij. "Niet iedereen overleeft het", zegt hij. "Dat is heftig en daar heb ik wel verdriet van, maar ik benader het positief. De andere helft heeft het wel overleefd." Die positieve insteek is belangrijk, zegt hij. "Zonder mijn hulp waren er nog meer mensen gestorven."

Miniatuurvoorbeeld
Antoine kwam als burgerhulpverlener al  17 keer in actie.

Normaal gesproken komen er bij elk  incident meer burgerhulpverleners ter plaatse. Er worden altijd 30 mensen opgeroepen. "Alleen bij een incident met oud en nieuw arriveerde ik alleen, omdat de rest al had gedronken", zegt Antoine.

Bijdrage leveren

Door wat Paulien heeft meegemaakt, besloot ze zelf ook burgerhulpverlener te worden. "Het is fijn als je kunt zeggen dat je een bijdrage kunt leveren. Het is belangrijk dat er een netwerk van burgerhulpverleners is."  

Met haar buurman heeft ze nu een band die nooit meer over gaat. "Hij is mij reddende engel. Het is niet dat ik er dagelijks mee bezig ben, maar soms heb je wel het besef dat je dit nog wel even mag meemaken."

Meer op rtlnieuws.nl:
170.000 burgers kunnen hulp bieden bij reanimatie

Bron: RTL Nieuws