Nederland

Archeologen vinden massagraf met mogelijk honderden doden in concentratiekamp

22 oktober 2017 22:28 Aangepast: 23 oktober 2017 02:37
Beeld © Wikimedia Commons

Ruim 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is er een massagraf ontdekt in een voormalig concentratiekamp in Polen. Tot nu toe zijn de overblijfselen van zo'n 30 mensen geborgen. Archeologen vermoeden dat er in het graf wel 300 mensen kunnen liggen.

Het massagraf kwam aan het licht na recent gevonden aantekeningen van een Belgische kamparts, die de laatste maanden voor de evacuatie in het kamp was. Hij beschreef hoe er bij de ontruiming van het kamp honderden mensen werden begraven. De eerste botten werden in september gevonden.

Geslacht en leeftijd

Deze week zijn de opgravingen hervat. Archeologen zullen de rest van het massagraf opgraven, en een speciaal team gaat de overblijfselen onderzoeken. Ze willen het geslacht en de leeftijd van de slachtoffers bepalen en, als dat mogelijk is, hoe ze zijn overleden.

Het kamp Gross-Rosen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de meest beruchte concentratiekampen. Tijdens de oorlog zaten er ruim 125.000 mensen gevangen, volgens na-oorlogse berekeningen voornamelijk Joden uit Polen en Rusland. Ze moesten er zware dwangarbeid verrichten. Vermoedelijk vonden zo'n 40.000 mensen hier de dood.

Meer op rtlnieuws.nl:

`