Nederland

'Maak na dood Anne Faber lijst met gevaarlijke personen'

21 oktober 2017 12:41 Aangepast: 21 oktober 2017 12:46
Beeld © ANP

Na de dood van Anne Faber is er nog steeds veel te weinig aandacht voor verwarde personen die een gevaar opleveren voor de samenleving. Het ontbreekt de politiek aan urgentie om met een oplossing te komen, zegt Rein Jan Hoekstra.

De 75-jarige oud-topambtenaar die leiding gaf aan een commissie die onderzoek deed naar de moord op Els Borst door de geestelijk gestoorde Bart van U., zegt dat vandaag tegen de Telegraaf.

Van U. gaf tijdens de rechtszaak aan dat hij een 'goddelijke opdracht' had gekregen om degene te doden die verantwoordelijk was voor euthanasiebeleid in Nederland.

Michael P.

Hoekstra wil na het onderzoek naar wat er misging rond Bart van U. dat er een sluitende aanpak komt van verwarde personen die een gevaar vormen voor de samenleving. "Helaas zakt dit onderwerp steeds weer weg." Ook na de dood van Anne Faber ziet hij weinig gevoel voor urgentie bij de beleidsmakers.

De man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Anne Faber, Michael P., verbleef in de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Daar bereidde hij zich na een jarenlange gevangenisstraf voor het plegen van een dubbele verkrachting van 16 en 17 jaar en verschillende straatroven, voor op terugkeer in de samenleving.

Beheersbaar houden

Hoekstra houdt nu in de gaten hoe de politiek, Openbaar Ministerie en de geestelijke gezondheidszorg het probleem beheersbaar proberen te houden. Zo stelt hij voor dat er een lijst wordt gemaakt wordt gemaakt van gevaarlijke personen. Ook moet er een plan komen welke verbetering wanneer wordt doorgevoerd. Zo moeten de verantwoordelijke mensen er op kunnen worden afgerekend.

Verder wil Hoekstra dat belangrijke wetswijzigingen die op de plank liggen nu ook echt worden doorgevoerd.

Video: Dit weten we over Michael P.:

`