Nederland

Peter schrikt van ophef over petitie Anne Faber: 'Ik heb zelf ook een dochter van 25'

19 oktober 2017 15:23 Aangepast: 19 oktober 2017 16:08
Veel mensen zochten mee naar Anne Faber.

Honderdduizenden Nederlanders tekenden de dagen na de dood van Anne Faber een petitie waarin een onderzoek werd geëist 'naar het falend rechtssysteem in de zaak van Michael P.'. Peter van 't Klooster (52) schreef een controversieel artikel in Trouw waarin hij uitlegt waarom híj de petitie niet tekent.

Peter (foto) is geschrokken van de enorme aandacht die het opinieartikel hem opleverde. "Het stuk werd massaal gedeeld. Mijn jongste dochter heeft het bijgehouden. Het kreeg duizenden likes en dislikes op Facebook."

Miniatuurvoorbeeld

"Ik denk dat het merendeel van de reacties positief was. Mensen zeiden dat ze het er helemaal mee eens waren. Iemand schreef 'wijsheid', dat vond ik wel mooi. Maar er kwamen ook veel negatieve reacties zoals 'rot op naar Den Haag'. Alsof daar de elite is gevestigd of zo. Of 'je hoort tot de linkse elite'. Maar ik heb nog nooit in mijn leven links gestemd. Of ze zeiden 'je praat wel anders als je dochters hebt'. Maar ik heb twee dochters, waarvan een net zo oud als Anne Faber. Ik ben ook maar een gewoon iemand, ik sta ook elke dag in de file."

Goed georganiseerde samenleving

In het opinieartikel legt Peter uit waarom hij niet achter de petitie staat. "Ik begrijp en respecteer de emoties waar de petitie uit voortkomt. Het is de ondertoon: ik weiger over de rug van een jong slachtoffer mee te werken aan de ontmanteling van onze over het algemeen vreedzame en goed georganiseerde samenleving door de fictie van de tegenstelling 'het volk' en 'de verantwoordelijken voor de ellende van het volk', te versterken", schrijft hij.

De petitie met de naam 'Anne Faber dood door schuld rechtssysteem' werd gestart door Lydia de Jong, moeder van drie dochters. Ze zei eerder deze week tegen RTL Nieuws dat ze de petitie uit pure woede is begonnen. "Ongelooflijk dat dit kan gebeuren. Ik wil een statement maken en voorkomen dat dit zomaar voorbijgaat. Ik wil de burger een handvat geven om een stem te laten horen."

Integer

Peter zegt vandaag tegen RTL Nieuws dat het hem er niet om ging of het goed of verstandig was dat zij de petitie begon. "Ik ken haar niet. Ze zal ongetwijfeld integer zijn." Het gaat hem om het feit dat de petitie namens het volk zegt te spreken. De afzender van de petitie was 'HetVolkSpreekt'.

"Als ik dit niet teken hoor ik niet bij het volk? De tegenstelling tussen het volk en de elite is een tegenstelling die hier niet thuishoort. Wij moeten deze samenleving draaiende houden, ook als het kwaad opduikt. Als we dan eisen dat dit nooit weer gebeurt, moeten we iedereen opsluiten. Dat is een samenleving die ik niet wil."

Inmiddels is de afzender van de petitie aangepast in 'WijSpreken'.

Conclusies al getrokken

Het probleem ligt, naast de in de petitie gebruikte term volk, ook in de tekst van de petitie. "Als je al zegt 'falend rechtssysteem', dan heb je je conclusie al getrokken voordat je begint. We schuiven het rechtssysteem opzij als de emotie inkickt."

Dat is nergens voor nodig volgens Peter, die de emotie wel begrijpt maar juist tevreden is met het huidige rechtssysteem. "We hebben een goed functionerend rechtssysteem. Zoals je dat ook zag in die interviewserie op televisie van Coen Verbraak met advocaten, rechters en officieren van justitie. Wat zijn we dan gezegend met een integere rechtspraak. Horen die dan niet tot het volk?"

Anne Faber na dagenlange vermissing dood teruggevonden

Anne Faber (25) uit Utrecht verdween op 29 september na een fietstocht. De vermissing kwam op 12 oktober tot een vreselijke climax. Haar lichaam werd gevonden in Zeewolde, na een tip van de opgepakte verdachte Michael P. Hij werd eerder veroordeeld tot 11 jaar cel voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes en een serie overvallen. Het grootste deel van die straf lijkt hij te hebben doorgebracht in de gevangenis in Vught.

Maar ruim voordat twee derde ervan verstreken was, de termijn waarop gedetineerden in aanmerking komen voor vervroegde invrijheidstelling, kwam P. terecht in Aventurijn. Dat is een forensisch-psychiatrische kliniek in Den Dolder waar gedetineerden worden voorbereid op een terugkeer in de maatschappij.

Dit weten we over Michael P.:

Meer op rtlnieuws.nl:
Petitie Anne Faber massaal ondertekend: 'Puur uit woede begonnen'

RTL NIeuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore