Ga naar de inhoud
Nederland

Spijt van je studiekeuze: '15 jaar is echt veel te jong voor zo'n ingrijpende keuze'

Annabel Kanters

40 procent van de mbo'ers heeft spijt van de studiekeuze. Volgens (oud)-mbo'ers komt dat vooral omdat jongeren slecht begeleid worden en omdat ze veel te jong zijn voor zo'n heftige keuze. "Hoe kun je op je vijftiende al beslissen wat je je leven lang gaat doen?"

Uit CBS-cijfers blijkt dat ruim 60 procent van de mbo'ers die vorig jaar hun diploma haalden, blij is met de opleiding die ze gevolgd hebben. De rest zou het helemaal anders doen als ze daar opnieuw de kans voor kregen.

Veel te jong

Op de Facebookpagina van RTL Nieuws laten een hoop (oud)-mbo'ers weten dit te herkennen. Zoals Annabel Kanters-Blootshoofd (34). Achteraf gezien had zij het liever anders gedaan. "Ik was 15 jaar toen ik een studiekeuze moest maken. Ik was nog zo jong, had geen idee." 

Ook Glenn Hakkers ziet de jonge leeftijd als belangrijkste oorzaak dat jongeren verkeerde keuzes maken. "Je mag op je vijftiende nog geen brommer besturen, alcohol drinken of naar een enge film kijken. Hoe kun je dan bepalen wat je de rest van je leven wilt gaan doen?"

In het diepe gegooid

Annabel koos voor de mbo-studie Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) niveau 4. Een goed doordachte keuze was het niet, zegt ze achteraf. "Het was meer een logische keuze", vindt ze. "Omdat ik op het vmbo al voor de zorg had gekozen. En omdat ik nog naar het hbo wilde."

Annabel vond dat ze destijds in het diepe werd gegooid. "Ik kan me niet herinneren dat ik goed begeleid werd of goede gesprekken gevoerd heb met leraren over mijn toekomst." 

Veel mbo'ers herkennen dat. Ook ouders maken zich zorgen. Zoals Bianca van Zuijlen: "Mijn dochter moet nu een keuze voor een vervolgopleiding gaan maken. Ze weet het echt niet. Vandaag gaan we naar het ROC om alle opleidingen te bekijken. We hopen maar dat er iets tussenzit waar ze interesse in heeft. Ze zijn ook gewoon te jong om deze keuze te maken."

Omgeschoold

Annabel is uiteindelijk doorgegaan naar het hbo en is nu werkzaam als opvoedkundige. "Mijn mbo-opleiding is achteraf alleen een opstapje geweest. Ik heb er weinig aan gehad", concludeert ze.

Ook veel van haar vroegere schoolvriendinnen zien dat zo. Annabel: "De meesten lieten hun keuze vooral afhangen van de keuze van andere vriendinnetjes. Mijn beste vriendin heeft achteraf ook spijt van haar studiekeuze. En een andere vriendin heeft zich zelfs helemaal laten omscholen. Gelukkig hebben we nu allemaal wel een baan die we leuk vinden."

Meer op rtlnieuws.nl
Bijna vier op de tien mbo'ers hebben spijt van studiekeuze