Nederland

Bijna vier op de tien mbo'ers hebben spijt van studiekeuze

19 oktober 2017 02:00 Aangepast: 19 oktober 2017 10:30
Archieffoto. Beeld © ANP

Ruim 60 procent van de mbo'ers die vorig jaar hun diploma haalden, is blij met de opleiding die ze gevolgd hebben. De rest, bijna 40 procent, zou het helemaal anders doen als ze daar opnieuw de kans voor kregen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Die vroegen ruim 60.000 jongeren die vorig jaar hun mbo-diploma haalden, of ze blij waren met de opleiding die ze gevolgd hadden.

Andere school of opleiding

Bijna 61 procent gaf aan dat ze weer voor dezelfde opleiding aan dezelfde school zouden kiezen als ze weer moesten kiezen. De overige 40 procent van de ondervraagden had het liever anders gedaan:  

  • Het grootste deel van hen geeft aan dat ze een andere opleiding zouden volgen
  • Een kleiner deel zegt dat ze dezelfde opleiding zouden willen doen, maar op een andere school
  • Ongeveer 10 procent zou achteraf gezien liever helemaal niet begonnen zijn aan een studie

Wel of geen baan

In het onderzoek werd niet gevraagd wat de redenen zijn waarom de jongeren niet tevreden waren over hun opleiding. Wel zagen de onderzoekers dat het meespeelde of iemand werk had kunnen vinden op zijn of haar vakgebied en niveau. Jongeren bij wie dat nog niet gelukt was, waren over het algemeen minder blij met hun studiekeuze.

Steeds meer afgestudeerde mbo'ers met een vakopleiding vinden snel een baan. Op dit moment zijn er zelfs 200.000 vacatures, bleek uit onderzoek van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en het UWV. De meeste vraag is er naar mensen in de zorg, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, horeca, retail en logistiek.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore